- Ser man på de reelle utgiftene i statsbudsjettet, kan man overhodet ikke kalle budsjettet nøytralt - det er ekspansivt. Vi har ikke brukt så mye penger siden finanskrisen.

Professor Hilde C. Bjørnland ved Handelshøyskolen BI er en av Norges fremste eksperter på statsbudsjettet. Regjeringen la tirsdag formiddag frem sitt reviderte budsjett for 2013.

Finansminister Sigbjørn Johnsen sa tidligere tirsdag at det er riktig å holde igjen bruken av oljepenger. Den holdningen stemmer dårlig overens med pengebruken i budsjettet. Bjørnland peker på at utgiftsveksten i høstens budsjett lå på 2,4 prosent, mens den nå ligger den på 3,4 prosent.

 

Tilpasset krise - ikke vekst
- Det bekrefter også at dette ikke er nøytralt budsjett, på tross av at man ligger under handlingsregelen. Det er selvfølgelig bra at man ligger under handlingsregelen, men hvor man er i forhold til handlingsregelen er ikke det interessante spørsmålet lenger. Det er hvor mye dette utgjør i reelle penger inn i økonomien som er interessant.

Hun peker på at tallene fra statsbudsjettet for den siste tiårsperioden viser at 2013 blir et rekordår, bare slått av finanskriseåret.

- Jeg vil si at forbruket passer et land i krise - ikke et land i vekst, sier hun.

Øker kostnadsnivået
Hun mener at de store pengesummene heller burde blitt brukt til å styrke den norske vekstevnen. Hun mener at regjeringens tiltakspakke som ble lagt frem søndag kun går et lite steg i riktig retning i så måte:

- Nyheten i helgen om skattekutt for næringslivet på fastlandet går litt i den retningen, men pengene hentes ikke inn ved å kutte i oljepengeforbruket. De hentes inn ved blant annet å øke beskatningen på oljesektoren. Dagens budsjett viser at det fortsatt brukes masse penger over alt. Dette bidrar til å øke kostnadsnivået. Det gjør oss ikke noe bedre rustet til å møte Europa når de kommer seg ut av sin krise, sier hun.

- Vi har altfor lite fokus på hva vi bruker pengene på, og altfor mye fokus på handlingsregelen som har utspilt sin rolle.

Øker taket
Bjørnland mener at handlingsregelen nå kun fungerer som et tak som bare blir høyere og høyere.

- At man bruker tre prosent sier ingenting om nøytraliteten i budsjettet. Vi lå for eksempel langt over handlingsregelen i årene 2003-2005, men likevel var den reelle utgiftsveksten mindre enn det den er anslått til for 2013. Nå ligger vi under handlingsregelen, men bruker altså rekordmye oljepenger.

Les også:

Regjeringen bruker 125 milliarder oljekroner i år

Dette er tiltakene

- Det er riktig å holde igjen oljepengebruken (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.