OECD oppfordrer Norge til å komme tilbake til handlingsregelen så raskt som mulig, og anbefaler at det skjer innen 2013 eller ennå tidligere, ifølge OECDs landrapport for Norge.
«Norge har klart seg gjennom finanskrisen bedre enn de fleste OECD-landene (..) men hovedutfordringen nå er å trekke ut de ekstraordinære tiltakene hurtig nok for å unngå overopphetning», heter det i rapporten.
- På tide å trekke tilbake stimulansene
- Det er i Norge, som i mange land, et spørsmål om å balansere risikoen for at man ikke støtter økonomien nok, og at man venter for lenge med å trekke tilbake stimulansen slik at man får inflasjonspress, sier Robert Ford fra OECD på dagens pressekonferanse.
- Vi tror økonomien vil hente seg sakte inn igjen, og derfor tror vi det er på tide å trekke tilbake stimulansen, fortsetter han.
- Deler dette synet
- Samtidig som de omfattende penge- og finanspolitiske tiltakene har vært helt nødvendige for å dempe virkningen av finanskrisen på norsk økonomi og norske arbeidsplasser, merker jeg meg OECDs anbefaling om at politikken bør strammes til framover, forutsatt at oppgangen i økonomien fortsetter. Regjeringen deler dette synet og har tydelig understreket behovet for å vende tilbake til 4-prosentbanen for bruk av oljepenger etter hvert som veksten tar seg opp og utsiktene bedres, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i en pressemelding.
Johnsen har siden han tiltrådte blitt vagere og vagere på når han har tenkt å være tilbake på handlingsregelen (se faktaboks til høyre).
Les også: - Det er nå vi kan sette noe til side
- I budsjettet for 2010 var det lagt inn mye stimulanse, kanskje for mye. Dere trenger ikke dette, og allerede neste år bør dere vare tilbake på fireprosentsbanen, sier Ford.
- Jobben starter på søndag
Både OECD og det internasjonale pengefondet, IMF, ønsker at Norge tidfester nå vi skal tilbake til handlingsregelen. Det ønsker ikke Johnsen.
- Den jobben skal vi gjøre når vi gjør den. Det er fortsatt mørke skyer på himmelen, og vi må passe på at konkurranseutsatt industri har det bra. Men jobben starter for fullt på søndag, sier Johnsen på dagens pressekonferanse.
Søndag starter regjeringens budsjettkonferanse.
Opptatt av syke og uføre
Et annet punkt der OECD kommer med klare anbefalinger gjelder sykelønn og uføretrygd.
- En reform av sykelønn- og uføreordninger ville være dobbelt gunstig for statsfinansene. På den ene siden vil det gi betydelige utgiftskutt, på den andre siden vil det øke yrkesdeltagelsen og tallet på arbeidstimer, og på det viset øke skatteinntektene, skriver OECD i rapporten.
Organisasjonen mener i tillegg at arbeidsgiverne skulle delfinansiere syke- og uføreordningene, og at en reduksjon i ytelsene ved langtidssykefravær burde vurderes.
- Dette er gledelig
OECD mener også at pengepolitiske tiltak trenger å normaliseres og skriver at dette allerede har begynt.
- OECD peker på at Norge har klart seg bedre gjennom den internasjonale finanskrisen enn de fleste andre industriland. Dette skyldes flere forhold, og myndighetenes tiltak fremheves som viktige i denne sammenhengen. OECD trekker også fram at norske banker og finansinstitusjoner har klart seg bra, blant annet som følge av gode reguleringer og et godt tilsyn. Dette er gledelig, sier Johnsen.
«Den riktige tilstramningen avhenger av utviklingen i norsk økonomi som inflasjonspress, de finansielle forholdene, og siden Norge er en liten og veldig åpen økonomi, også hastigheten av tilstramningen i Europa», heter det.
Må følge med på boligprisene
OECD mener at inflasjonsmålet allerede er godt implementert, men at myndigheten bør fortsette å se på utviklingen i prisene på boliger og næringseiendom.
- Det allerede høye skattenivået bør ikke økes. Skatteutgiftene i Norge er ikke spesielt høye, men vokser raskt, særlig innenfor bolig. Generøs skattebehandling av bolig, som det ikke er noen åpenbar økonomisk grunn til, påvirker trolig investeringsbeslutninger og kan ha bidratt til boomen i boligpriser, skriver OECD.
Organisasjonens analytikere mener dessuten at marginalskatten på høye inntekter bør reduseres, delvis for å minske insentivet for å feilrapportere arbeidsinntekt som kapitalinntekt, som skattemessig behandles mer fordelaktig.
Tapet fra en slik endring kan bli fullt ut kompensert ved økninger i boligskatten, mener OECD.
Les også: Skattetrøbbel i regjeringen
DN.no er tilstede på presentasjonen og kommer med mer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.