Flesteparten av regjeringens lokaler i Oslo sentrum er satt ut av bruk av den kraftige bombeeksplosjonen som drepte minst syv mennesker fredag ettermiddag. Regjeringsapparatet er likevel oppe og går gjennom helgen, forsikrer departementsråd Ingelin Killengreen i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAK) til DN.no.
Alle avdelinger vil være tildelt midlertidige lokaler når de øvrige ansatte skal tilbake på jobb mandag morgen, blant annet hos de ulike direktoratene som hører til de respektive departementene.
- Statsbygg har jobbet på spreng hele natt til lørdag for å få oversikt over ledige lokaler i rimelig nærhet av regjeringskvartalet, og alle departementene vil være operative mandag morgen i midlertidige lokaler, sier Killengreen.
Regjeringens kriseråd møtes lørdag
Hun har ikke umiddelbar oversikt over hvor de forskjellige departementene som er hardest rammet vil holde til, og alle detaljer er ikke klare ennå. Regjeringens kriseråd skal møtes lørdag kveld og få på plass de endelige detaljene om hvem som skal jobbe hvor, opplyser seniorrådgiver ved Statsministerens kontor Øivind Østang til DN.no.
- Jeg regner med at de vil informere offentligheten og sine egne medarbeidere da, sier Østang, som også understreker at alle departementene er i funksjon.
Han sier det ikke er sikkert at alle ansatte vil bli bedt om å møte på jobb mandag morgen. På Justisdepartementets nettside bes for eksempel de ansatte om ikke å møte mandag, da bare enkelte i ledelsen vil bli kalt inn. Østang utelukker imidlertid ikke at denne beskjeden kan endre seg hvis alt faller på plass før mandag.
- Vet ikke
- Jeg vet ikke, innrømmer kommunikasjonssjef Frode Jacobsen i FAK når DN.no spør hvor han skal møte på jobb mandag morgen.
- Men sannsynligvis i lokalene til Direktorat for forvaltning og IKT (Difi), sier Jacobsen, som oppfordrer alle departementenes ansatte til å besøke sin arbeidsgivers nettside for å vite hvor de skal møte på jobb mandag.
Direktoratet ligger i Kvadraturen bak Akershus festning.
Kun tre departementer uberørt
Jacobsen presiserer at alle 18 departementer er rammet av eksplosjonen på et ett eller annet vis, unntatt forsvars-, miljø- og utenriksdepartementene. De to første ligger også i Kvadraturen, mens UD som kjent er plassert i Henriks Ibsens gate og Vika Terrasse.
De hardest rammede byggene er Statsministerens kontor, som også huser Justisdepartementet, samt Olje- og energidepartemtet. Men også det såkalte R5-bygget, som huser FAK, Kommunal-, Landbruks- og Kulturdepartementet og flere andre, har for fått mange vinduer blåst ut av trykkbølgen, og må dermed finne midlertidige lokaler.
- Fortsatt et åsted
Killengreen sier det er altfor tidlig til å ha noen formening om når de forskjellige avdelingene vil kunne komme tilbake til de skadde byggene. Det kommer an på hvor omfattende arbeider som må gjennomføres på disse. Kartleggingen kan ikke begynne før politiet er ferdig med sin etterforskning, som det har blitt uttalt at vil ta lang tid, minner departementsråden om.
- Det er politiet som disponerer bygningene i regjeringskvartalet. De gjennomfører nå sin etterforskning, og det er de som bestemmer når de frigir bygningene. Dette er et åsted, understreker Killengreen.
- Å kartlegge skadene krever omfattende arbeid, og ikke minst at vi får tilgang til byggene.
Hun sier det også er altfor tidlig å uttale seg om kostnaden til de materielle skadene i regjeringskvartalet, og at departementet heller ikke har noen totaloversikt over hvor mange bygg og bygårder som er berørt i Oslo sentrum.
Les mer:
- En nasjonal tragedie (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.