Debatten om sykelønn raser i norske medier.
Norge er i verdenstoppen når det gjelder syke og uføre, og det har tvunget frem debatten om mulige løsninger. Blant forslagene er en reduksjon av lønn når arbeidstageren er syk, et system som er innført i nabolandet Sverige.
Kommer til å snu
Statsminister Jens Stoltenberg har ikke åpnet for en slik reduksjon, men sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities tror det bare er et spørsmål om tid før regjeringen kommer til å snu i spørsmålet.
- Jeg er også ganske overbevist om at de kommer til å snu, til tross for at det vil innebære at de arbeidsgiverne som har et høyt sykefravær, kommer til å måtte betale mer for det sykefraværet selv, sier Andreassen til NRK.no.
- Det er store forskjeller mellom ganske like bedrifter, for eksempel mellom forskjellige kommuner, som må forklares på bakgrunn av den måten bedriftene drives på, sier Andreassen.
Døråpneren til uførhet
Han tror virksomhetene må ta på seg et større ansvar - også for å få de ansatte tilbake i arbeid etter sykdom. For de som ikke raskt er tilbake i jobb, kommer ofte ikke tilbake i det hele tatt, mener Andreassen.
- Langvarig sykefravær er ofte døråpneren til uførhet, sier Andreassen.
- Både legestanden og politikerne vil komme til konklusjonen om at de fleste har det bedre ved å komme tilbake i jobb enn å gå hjemme, legger han til.
Les også:
<b>Sykefraværet har eksplodert i høst</b>
<b>Mange ledige ønsker ikke å jobbe</b>
<b>Flåthen avviser svenskemodellen</b>
<b>Bygningsarbeidere tar &laquo;oppspart&raquo; sykemelding</b>
Halverte sykefraværet
<b>Dobbelt så syke i Norge</b>
<b>- Man blir ikke mindre skilt av å være sykmeldt</b>
- Veksten i offentlig sektor er faretruende stor
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.