Stormen rundt avtalene mellom Kjell Inge Røkkes Aker asa og delvis statseide Aker Solutions asa har rast i to uker. Partene har helt frem til de siste dagene stått steilt mot hverandre.
Men nå nærmer saken seg en løsning, tror professor og valgforsker Frank Aarebrot.
- Jeg føler meg rimelig overbevist om at man kommer frem til en løsning i dag, sier Aarebrot, som er professor ved institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, til DN.no.
Næringsminister Sylvia Brustad og statsminister Jens Stoltenberg har nemlig dårlig tid før Arbeiderpartiets landsmøte starter fredag. Aarebrot tror både Røkke og Ap ønsker en løsning på saken innen den tid.
- Hvis Arbeiderpartiets landsmøte blir dominert av denne saken, er det totalt ødelagt med tanke på å lansere valgkampen for Arbeiderpartiet. Det blir folk meget sure for i Arbeiderpartiet, og det vet Røkke utmerket godt, sier Aarebrot.
Omkamp
Staten har krevd omkamp om Aker Solutions omstridte kjøp av fem selskaper fra Røkkes Aker, etter kraftig kritikk fra analytikerhold og negative markedsreaksjoner.
Etter to uker med krangling om prosessen i forkant av at avtalene ble signert, en rekke ulike granskingskommisjoner, full forvirring om de juridiske aspektene og påstander om hvem som visste hva, startet endelig dialogen mellom staten, Røkkes Aker og den svenske Wallenberg-familien tidligere denne uken.
Sammen eier de tre partene investeringsselskapet Aker Holding, som siden 2007 har kontrollert i overkant av 40 prosent av aksjene i Aker Solutions asa.
Staten har krevd at transaksjonene må behandles på Aker Solutions generalforsamling. Til nå har Aker Solutions bare godtatt at selve finansieringen av oppkjøpene skal behandles av generalforsamlingen.
- Tåler ikke å tape
Aarebrot mener regjeringen ikke tåler et nederlag i saken, og at regjeringen derfor vil få begge sakene, både lånet og selve transaksjonen, opp til behandling på Aker Solutions generalforsamling.
- Røkke må fremstå som taper, regjeringen vil ikke tåle å tape dette, slår professoren fast.
Han tror løsningen til slutt blir at selve strukturen i transaksjonen blir beholdt, men at regjeringen får flyttet litt på prisen. Aarebrot mener nemlig at det vil være en god løsning for regjeringen å få overført de fem selskapene til Aker Solutions.
- Det å trygge norske arbeidsplasser ved å legge dem inn i en struktur der den norske staten har vetorett er ganske fornuftig. Det er jo det staten ønsker. Det betyr at Røkkes trusler om å selge til russerne ikke kan gjentas, konstaterer professoren.
Prisreduksjon
Derfor vil løsningen mest av alt handle om å vinne krangelen om prosessen.
- Skal det være noe vits i å krangle om prosessen så må det til syvende og sist handle om prisen, sier Aarebrot.
Det var nettopp prisen som var utgangspunktet for den massive kritikken av transaksjonene. Aarebrot mener regjeringen kan presse frem en revisjon av kjøpesummen dersom den slutter seg til den svenske Wallenberg-familiens motforestilling mot prisen for de fem selskapene.
- Ikke nødvendigvis dramatisk, men tilstrekkelig til at man kan si at noe har skjedd. Jeg tror det er det de egentlig forhandler om nå, sier professoren.
- Må krype
Aarebrot mener regjeringen vil kunne fremstå som vinner av saken dersom den støtter seg til Wallenberg-familiens verdivurdering. Svenskenes mening vil ifølge professoren være legitimerende for det regjeringen vil mene er en tilstrekkelig reduksjon av prisen.
Og løsningen kan altså ifølge professorens spådom være klar allerede i løpet av dagen i dag. Fredag starter Arbeiderpartiets landsmøte. Aarebrot tror både Røkke og Ap ønsker å være ferdig saken innen den tid.
- Røkke har allerede skrevet en unnskyldning til Stoltenberg for å ha misbrukt ham på Aker-dagen. Men han må nok krype litt lengre på magen. Fordi det er politisk nødvendig, slår professoren fast.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.