- I august signaliserte Jens Stoltenberg at grensen for oljepengebruk ville ligge på 175 milliarder. Nå ligger streken på 190 milliarder, på grunn av kronekursfallet, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities til Dagens Næringsliv.
Dette er altså snakk om maksimal pengebruk innenfor handlingsregelen. Stoltenberg har signalisert at oljepengebruken blir langt lavere, på rundt 125 milliarder.
- Jeg tror at de har et forslag om å bruke 130 til 135 milliarder, som er ti milliarder mer enn man anslo i august. Uansett er det langt under fireprosentbanen, sier Andreassen.
Økt underskudd
Det i så fall tilsi at budsjettunderskuddet målt som andel av bnp stiger litt, påpeker DN.
- Vi tror en ny regjering har rom for å bruke litt mer oljepenger. Det er ikke samme risiko for kronekursen som vi hadde for noen måneder tilbake. Jeg tror de kommer til å finne unnskyldninger til å øke med ytterligere 10–15 milliarder fra Stoltenbergs anslag. Det er ikke sikkert det er uansvarlig, gitt situasjonen i økonomien, sier Andreassen til avisen.
Han mener uansett at det blir svært krevende å få gjennomført brorparten av prosjektene i regjeringsplattformen med det første.
- De vil innfri noe på skattelette, hvor de har lovet i øst, vest, nord og sør, sier Andreassen.
Han er enig med professor Karen Helene Ulltveit-Moe, som i DN torsdag uttalte at det ikke er enkelt å hente gevinster på avbyråkratisering.
Nøytralt ekspansivt
Regjeringen har tidligere anslått at veksten neste år blir i overkant av gjennomsnittsveksten siste 40 år, som er mellom 2,5 og tre prosent.
- Det vil være en vekst som egentlig kan bringe ledigheten noe ned. I verste fall la den stå på stedet hvil, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB til DN.
Han anslår at statsbudsjettet vil være nøytralt ekspansivt, noe som tilsier en liten økning i det strukturelle budsjettunderskuddet.
Les også på DN.no i dag:
<b>Advarer Solberg-regjeringen mot å svi av «gratismilliardene»</b>
- Jeg kunne lett stjålet ti ganger så mye
Dragkamp om kjempefunnet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.