- Stoltenbergs tolkning av Keynes har ført til at motkonjunkturpolitikken har åpnet for vikarierende motiver, sier professor Espen Henriksen til DN.no etter sitt foredrag under Valutaseminaret på Lysebu torsdag.
Henriksen er gjesteprofessor ved University of California, og mener motkonjunkturpolitikken à la Keynes har ført norske myndigheter galt av sted (se faktaboks til høyre på siden).
Han mener at politikken som ble ført i kjølvannet av finanskrisen faktisk ikke er motkonjunkturpolitikk, som er ment å være midlertidig, men en politikk som har gitt langvarige og strukturelle endringer
Mange av tiltakene som ble gjort er vanskelige, om ikke umulige, å reversere.
- Det forsvant 22.000 jobber i privat sektor, men regjeringens politikk ga oss et tilsvarende antall jobber i offentlig sektor. Denne endringen er permanent, og strukturell, sier Henriksen.
Fortell oss det da!
Det reagerer han på:
- Hvis det er det det er, så fortell oss det da! Det kan godt være at vi trenger en større offentlig sektor og at det er et politisk valg, men da skal man ikke gjøre det under dekke av å være motkonjunkturpolitikk, sier han.
I Norge blir ikke langtidsfølgene av en slik politikk på langt nær like kraftige som i andre land. Oljepengene gjør at vi ikke må betale tilbake det vi har brukt nå på et senere tidspunkt, slik man må i for eksempel USA.
- Det er en av ulempene i Norge, for vi gjør i bunn og grunn de samme feilslutningene uten å måtte betale for det, sier han.
Ensidig fokus
Regjeringen har pøst massevis av penger inn i økonomien, uten av man vet hvor lønnsomt det er.
- Det var et ensidig fokus på størrelsen på tiltakspakken og i hvor stor grad de ulike tiltakene ville stimulere etterspørsel. Det har ikke dreid seg om investeringen er spesielt lønnsom, sier Henriksen.
Henriksen er fast bestemt på at motkonjunkturtiltak må vurderes i forhold til lønnsomme de er:
- De må skape verdier for folk, sier han.
Bryter med prinsippene
Han mener at det ikke alltid er smart å sysselsette folk, bare for å holde hjulene i gang i økonomien.
- Hvis det har en god multiplikator (noe som skaper høyere samlet etterspørsel, red.anm) å grave en grøft og så fylle den igjen, så er det en god ting å gjøre. Men det bryter samtidig med alle andre økonomiske prinsipper, sier Henriksen.
Han peker på at det ikke alltid er likhetstegn mellom hva som er politisk lønnsomt- og hva som er økonomisk lønnsomt.
- Problemet er at Stoltenberg har en ovenfra og ned-tilnærming, og det mener jeg er galt, sier Henriksen til DN.no, og viser til at statsministeren i for liten grad har vurdert enkelttiltak i stimulansepakken.
Les også: - Et tegn på hollandsk syke (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.