Foreldrenes samlivssituasjon har større betydning for om barna faller utenfor arbeidslivet enn hvilken inntekt og utdanning de har, viser en fersk studie.

Faren for å falle ut av arbeidslivet er størst dersom man vokser opp med enslige eller skilte foreldre.

– Alle andre familiesituasjoner enn å vokse opp med sine biologiske foreldre øker sannsynligheten for å falle ut av arbeidslivet, sier Fafo-forsker Christer Hyggen til Bergens Tidende.

– Det kan ha med foreldrenes økonomiske situasjon å gjøre. En enslig forsørger har i mindre grad økonomiske ressurser tilgjengelig. Familier med to foreldre kan også ha mer tid til overs til å hjelpe barna i skolesituasjonen, sier han.

Høyere risiko
Hyggens funn er publisert i artikkelen «Unge arbeidsuføre – livsløp og risiko» i Tidsskrift for Velferdsforskning. Artikkelen baserer seg på en studie hvor en har fulgt 2.000 personer i 18 år fra de gikk ut av grunnskolen.

Ifølge psykolog Kyrre Breivik ved HEMIL-senteret viser studier at skilsmissebarn har dårligere skoleprestasjoner, lavere utdanningsnivå, mer atferdsproblemer og høyere risiko for depresjoner. Han mener svakere økonomi, færre ressurser i familien, konflikter og stress er forkl#229en til at skilsmissebarn klarer seg dårligere på en rekke områder.

– Denne gruppen har noe høyere risiko for svakere tilpasninger på de fleste mål, også i voksenlivet. Men det er viktig å være klar over at de aller fleste barn som opplever skilsmisser, klarer seg bra, både som barn og voksne, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.