Det stormer rundt forvaltningen av Norges stolthet, Oljefondet, eller Statens pensjonsfond - Utland som det nå heter.

Lenge har Norge blitt roset for sin edruelige bruk av oljepengene, og prinsippet om å spare oljeformuen til kommende generasjoner. Men etter et knalltøft år i aksjemarkedet, der oljefondets avkastning falt med 23 prosent, har rosen stilnet.

Spesielt har investoren Øystein Stray Spetalen ikke vært nådig i sin kritikk. Han mener at oljefondsjef Yngve Slyngstad har gamblet vekk store deler av pensjonsformuen på rundt 2.000 milliarder, og betalt gigantiske summer i honorar til forvaltere og meglere.

I dag, lørdag, går han ut i DN.no og krever gransking av oljefondet.

Les også: - Oljefondet gjør alt for å skjule sannheten

Spetalens kritikk av Oljefondet biter imidlertid ikke på finansminister Kristin Halvorsen.

- Jeg synes han er helt på jordet, sier hun til DN.no.





Forsvarer seg godt selv
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea mener oljefondets ekstremt dårlige avkastning skyldes valgene politikerne har tatt.

I et intervju med DN.no torsdag sa han at han håpet at politikerne nå ikke legger skylden for de katastrofale resultatene på oljefondsjef Yngve Slyngstad og hans forvaltere.

Les også: Skylder giganttap på Stortinget

- Jeg synes politikerne må stå frem og si at den negative avkastningen på 23 prosent ifjor er en konsekvens av valgene vi har tatt, og at det kommer til å være store svingninger i fondets verdi, sa Bruce.

- Burde du ta på deg mer av skylden, Halvorsen?

- Jeg synes han klarer å forsvare seg veldig godt, og jeg føler også at vi har fått veldig mye støtte i forhold til at vi har valgt en langsiktig investeringsstrategi. Den må vi ikke vike fra selv om det stormer, fordi vi ikke gjør dette med kortsiktig horisont. Det er fordi vi er langsiktige investorer at vi har lagt oss på den risikoprofilen, sier hun.

Ikke redd for Stortinget
Bruce mener også at Halvorsen kan få problemer med å samle tilstrekkelig støtte for å spare såpass mye penger i oljefondet.

- Er du redd for å miste støtte?

- Nei, strategien vi har for investeringer i Oljefondet har hele Stortinget stilt seg bak, sier hun.

Hun peker på at de eneste som er uenige i at Oljefondet skal ha så mye som 60 prosent i aksjer, er Fremskrittspartiet.

- Men selv Fremskrittspartiet er jo også enige i at vi skal ha en betydelig andel aksjer, sier hun.

Historien er ikke skrevet
- Føler du at du har gitt oljefondsjef Yngve Slyngstad en litt vanskelig oppgave ved å pålegge ham å ha 60 prosent i aksjer, som det jo er høy risiko knyttet til?

- Vi hadde en veldig grundig gjennomgang av dette da vi endret investeringsstrategien, og vi har et veldig langsiktig perspektiv på det. At verdensøkonomien nå er i kraftig fall påvirker selvsagt fondet. 40 prosent av det som er oljefondets aksjebeholdning er kjøpt gjennom 2008, og det er aksjer som er betydelig billigere enn de var før, sier hun, og legger til:

- På et eller annet tidspunkt vil jo verdensøkonomien ta seg opp igjen. Historien om hvordan forvaltningen av oljefondet kommer ut, er jo ikke skrevet.

Les også: Spetalen krever gransking av Oljefondet

Diskuter saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.