En måned før norske myndigheter offisielt valgte kampflyet F-35, skal minst to regjeringstopper fra Ap ha gått langt i å love amerikanerne milliardkontrakten.
Det kommer frem i en artikkel i svenske Aftonbladet i dag, på bakgrunn av dokumenter lekket til varslernettstedet Wikileaks, skriver VG.
Fra utsiden så det ut til at det var en hard kamp mellom produsentene av det svenske kampflyet JAS og det amerikanske kampflyet F-35 for å vinne jagerflykontrakten verdt titalls milliarder kroner sommeren og høsten 2008.
Men offisielle amerikanske dokumenter Wikileaks har fått tak i avslører at amerikanerne fikk sterke signaler om at slaget allerede var vunnet - før beslutningen offisielt ble fattet.
Barth Eide var nøkkelperson
Daværende statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide (Ap) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal begge ifølge de amerikanske dokumentene ha signalisert at F-35 lå an til å vinne jagerflykontrakten.
«Sverige ble rundlurt av både Norge og USA i mangemilliard-affæren om JAS», skriver Aftonbladet, ifølge VG.
Barth Eide, som i dag er statssekretær i Utenriksdepartementet, skal ha vært en nøkkelperson i arbeidet med å overbevise norske myndigheter om at det svenske jagerflyet JAS burde vrakes, til fordel for F-35.
Den svenske avisen skriver at de amerikanske diplomatrapportene konstaterer at Barth Eide er proamerikansk, at han har vært til nytte for amerikanske myndigheter tidligere, og at han skal ha gitt gode råd om hvordan USA skulle takle den norske regjeringen.
Helt garantert
Barth Eide avviser bestemt at han ga noen forhåndssignaler til amerikanerne om at de ville få tilsagnet på den lukrative kontrakten. Han understreker at regjeringen ikke fattet noen beslutning før umiddelbart før kunngjøringen.
- Jeg har helt garantert, ett hundre prosent sikkert, ikke gitt noe forhåndstilsagn til noen part om hvordan dette ville falle ut, sier Barth Eide.
Han viser til at rapportene fra den amerikanske ambassaden bygger på subjektive vurderinger fra amerikanerne.
- Men amerikanerne oppfattet at du formidlet positive signaler til dem?
- Det blir ikke nødvendigvis riktig av den grunn. Jeg hadde mye kontakt både med den svenske og den amerikanske ambassaden og Vi var veldig konsekvente i forhold til hvordan vi snakket om disse tingene. Hvordan amerikanerne oppfattet dette, kan ikke jeg ta ansvaret for.
Les også:
<b>Frykter nye forsinkelser for F-35</b>
<b>- Regjeringen lurte svenskene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.