Han mener at partisekretær Raymond Johansens uttalelser om eldrebølgen er helt typiske og forutsigbare .
– Arbeiderpartiet går først tom for penger, så tom for ideer og nye grep. Da blir svaret alltid høyere skatt. Slik er det også i debatten om hvordan samfunnet skal håndtere eldrebølgen, sier Sanner til NTB.
I en sommerprat med VG varsler partisekretær Johansen at skattetrykket trolig må økes når eldrebølgen setter inn mot slutten av tiåret.
– Det er ingen tvil om at skattediskusjonen vil komme opp på nytt. Vi må diskutere hvordan vil skal finansiere velferdsstaten i framtiden, sier Johansen.
Kjente toner
Sanner legger til at dette er kjente toner og at sannsynligheten er stor for at økningene kommer, dersom de rødgrønne får fortsette ved makten ut over valget i 2013.
– Johansen slipper katta ut av sekken. Dette er tanker som står sterkt i SV og i store deler av Arbeiderpartiet. Men av valgtaktiske grunner blir det dysset ned og lagt vekk. Høyre mener det er fullt mulig å møte eldrebølgen, som alle vet vil komme, men det bør gjøres med andre virkemidler, sier Sanner.
Høyres oppskrift er at pengene må brukes smartere enn i dag, slik at det offentlige kan få mer ut av kronene. Skatteinntektene må opp, men det kan skje gjennom økt verdiskaping og ikke skjerpede skatter.
– Det har bare tiden og veien. Vi vet at eldrebølgen kommer. Nå må vi legge forholdene til rette for at samfunnet skal klare utfordringen. Det tror Høyre er fullt mulig, men ikke slik de rødgrønne legger opp til, sier Sanner.
Han mener regjeringen roter det til for seg på tunge områder som helse, skole og samferdsel og at resultatet står å lese i meningsmålingene. Høyres framgang tar nestlederen med fatning. Han vet at målinger er som det norske sommerværet.
– Vår marsjordre til partiorganisasjonen er at ingenting skal tas for gitt!
- Meningsløst
Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde reagerer også kraftig på Johansens utspill.
- Det er meningsløst å øke skattenivået for å oppnå en større statlig inntjening. Vi vet alle at én krone mer i skatt, ikke betyr én krone mer til velferd. Det særnorske skattenivået skyver Norge ut av verdensmarkedet, og kapitaleiere forsvinner. Da forsvinner naturlig nok arbeidsplasser også.
Tybring-Gjedde mener at skattelette det eneste riktige om man ønsker mer velferd.
- Vi må legge opp til en mye mer dynamisk skattepolitikk enn dagens regime. Det er selvsagt at dersom vi gir skattelette, vil det gjøre Norge attraktivt i et internasjonalt marked. Dette skaper arbeidsplasser, som igjen gir staten skatteinntekter.
Fram mot 2020
Partisekretær Johansen sier til VG at det fra 2017 vil bli langt flere eldre her i landet, og da må statens inntekter økes. Samtidig understreker han at han ikke ser behov for høyere skattenivå i denne stortingsperioden, og trolig heller ikke neste.
– Men vi kommer ikke utenom en diskusjon om hvordan vi skal finansiere velferdsoppgavene, sier Johansen, og legger til at det i Ap trolig vil komme forslag om økte skatter allerede før valget i 2013.
– Det er helt sikkert noen som vil komme med det forslaget. Men det er viktig å ikke bli for overivrig. Vi bør vente med å øke skattene til det virkelig er behov, sier Johansen.
Tybring-Gjedde synes partisekretærens utspill vitner om uvitenhet.
- Raymond Johansen har ikke greie på hvordan sammenhengen i økonomien fungerer.
Sanner er overbevist om at dette blir en stor sak i valgkampen i 2013. Han mener også at regjeringens løfte om 12.000 sykehjemsplasser innen 2015 vil bli avkledd.
– Kommunene tør ikke satse før regjeringen legger fram en langsiktig plan for øremerkede midler. I dag får kommunene skiftende signaler og pålegg som ikke virker. Målet vil aldri bli nådd dersom regjeringen fortsatt sier tvert nei til private løsninger, sier Sanner.
Les også:
<b>Lundteigen på skattejakt</b>
Ap-Raymond varsler ny skattedebatt
<b>25 nye sykehjemsplasser etter fire år med rødgrønt</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.