Sentralbanksjef Svein Gjedrem legger nå svært lite imellom når han snakker om oljepengebruken i Norge.
Han har den seneste tiden advart mot at oljepengebruken kan føre til at - Hele industrigrener kan gå tapt og i en tale på seminaret ”Oljen i økonomien” ved Norsk Oljemuseum i Stavanger, der også finansminister Sigbjørn Johnsen også er tilstede, fortsetter han angrepet.
- Det norske kostnadsnivået er et termometer som kan si hvor mye norsk økonomi tåler uten å bli smittet av en alvorlig hollandsk syke. Temperaturen er nå høy, sier han.
Aldri vært så dyr
Han mener det nå tas mye oljepenger inn i norsk økonomi, og peker på at siden årtusenskiftet har den årlige bruken av oljeinntektene økt med gode 100 milliarder kroner.
- Over de neste ti årene kan det ifølge usikre prognoser i offentlige dokumenter ligge an til at ytterligere 40 milliarder fases inn, sier han.
Målt mot Norges handelspartnere er kostnadsnivået nå nesten 20 prosent høyere enn gjennomsnittet i vår oljealder.
- Norsk arbeidskraft har aldri vært så dyr som nå. Norske virksomheter vil ofte tape i anbud og konkurranser når det nå er mye ledig kapasitet i andre land. Det har heller aldri vært mer lønnsomt å flytte virksomhet ut fra Norge, sier han.
Han gjentar at den økonomiske geografien i Norge vil endre seg de neste 10-15 årene, og at hele industrigrener kan gå tapt.
Burde være mulig innenfor dagens rammer
Gjedrem mener i tillegg at det er viktig at man skiller mellom rene investeringer, som gir langsiktig kontantstrøm, og vanlig bruk, som ikke gir fremtidig kontantstrøm, når man bruker oljepenger.
Den vanlige bruken burde det være nok penger til innenfor dagens rammer i handlingsregelen, mener han.
- Det er gode argumenter for å investere i infrastruktur, i bedre skoler og det vi måtte ha av fremragende forskning. Men det skulle i alle fall være mulig gitt de økte utgiftene som handlingsregelen gir rom for, sier han.
Vil skade fremtidige generasjoner
Sentralbanksjefen peker på at det i Nasjonal transportplan 2010–19, som han antar er representativ for statlig pengebruk, er trukket opp planer for investeringer i vei for rundt 140 milliarder kroner. For rundt to tredeler av prosjektene er det gjort rede for lønnsomheten, og prosjektene viser et samlet tap på 20 milliarder kroner.
- Når prosjekter ikke kan ventes å øke det fremtidige inntektsgrunnlaget i samfunnet, er det viktig at de finansieres av løpende statlige inntekter og innenfor langsiktige rammer som er opprettholdbare. Alternativt kan de betales av brukere der det er mange nok, sier han, og legger til:
- En vei, gammel asfalt, infrastruktur eller for så vidt forskningsrapporter kan gi nytte og glede over tid, men de er jo ikke særlig likvide og gir ikke en løpende pengestrøm i avkastning som kan brukes. Hvis investeringene går på bekostning av spareplanen i pensjonsfondet, vil det gå ut over fremtidige generasjoner, sier han.
Levner ingen tvil
Sentralbanksjef Svein Gjedrem går av ved årsskiftet. Den seneste tiden har han vært sterkere i ordbruken, både når det gjelder oljepengebruk og boligskatt.
Sentralbanksjefen har foreløpig ikke blitt hørt av politikerne. Han gir likevel ikke opp, og sa følgende til DN.no i slutten av mai:
- Jeg tror rådene vil bli tatt til følge, men det er mulig det må en krise til først. Det er viktig at Norges Bank snakker om sider ved vårt skattesystem som skaper makroøkonomisk risiko over tid. Jeg håper at Norges Bank vil minne om det år ut og år inn, uten å miste motivasjonen, sier han.
Les mer om Norges utfordringer:
- Hele industrigrener kan gå tapt
<b>- Må unngå et for høyt kostnadsnivå</b>
<b>- Bruk mindre penger</b>
<b>- En mutert og alvorlig hollandsk syke</b>
<b>- Et sannhetens øyeblikk</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.