Det fortalte advokatkjendis Mona Høiness i Oslo tinghus i dag da hun forklarte hvordan hun ble så godt som enearving etter det velstående, barnløse ekteparet Urdahl.
- Jeg ble overrasket over at det ikke var gjort allerede. Per hadde sagt i 1986 at jeg skulle arve alt. Jeg trodde det var ordnet for lenge siden, sa Høiness som jobbet for Urdahl fra 1984 til 1986.
- Det året jeg sluttet spurte Per om jeg var glad i gamle ting og gamle hus. Da jeg svarte nei, sa han: "Det må du bli, for alt dette skal bli ditt".
Høiness forklarte at hun viderefortalte Urdahls utsagn til sine foreldre og to venner.
- Jeg tenkte ikke noe på arv den gangen. Jeg hadde kjempefin leilighet, tjente bra og foreldrene mine har helt greit med penger.
Sjelelig svekket og avhengig
Åtte slektninger etter ekteparet Urdahl har gått til Oslo byfogdembete for å få testamentet til enken Synnøve Urdahl kjent ugyldig. De mener testamentet ble oppsatt etter at Synnøve Alver Urdahl var så sjelelig svekket at hun ikke hadde mental kapasitet til å sette opp et testamentet. De mener også at Urdahl var så avhengig av Høiness at det må kjennes ugyldig. Enken hadde overtatt boet etter sin mann og om testamentet blir kjent ugyldig, vil arven fordeles på en rekke familiemedlemmer av det avdøde ekteparet.
Ifølge Mona Høiness' forkl#229 var det dødsfallet til hennes egen svigerfar som var årsaken til at den aldrende enken ville få ordnet papirene. Bare dager etter at Høiness kom hjem fra begravelse i Danmark, ble det først laget en generalfullmakt til Høiness. Dagen etter ble det korte testamentet skrevet.
Skrev ut testamentet selv
- Det var Stein Bendixen som dikterte hva det skulle stå i testamentet etter samtale med Synnøve. Han sjekket med henne flere ganger at det var riktig at det ikke var noen slektninger som var tilgodesett, sa Høiness.
Bendixen er jurist og tidligere direktør i Kommunalbanken, og hadde vært venn av ekteparet gjennom flere tiår. Han vil avgi vitnemål i saken på onsdag.
Høiness fortalte at hun selv skrev inn testamentet på en pc før det ble undertegnet av Synnøve Urdahl. Etter det undertegnet Bendixen og hans venninne Sissel Weedon som testamentsvitner. Ifølge Høiness hadde planen vært å sette opp testamentet dagen før, men det ble utsatt nettopp fordi man ikke hadde to uavhengige testamentsvitner.
- Sjelevenn
Høiness omtalte Synnøve Urdahl som sin sjelevenn. Bare fjorten dager etter at Høiness begynte å jobbe på advokatkontoret til Per Urdahl skal Synnøve Urdahl, som var kontorsjef, ha uttrykt begeistring for den nye advokatfullmektigen.
- Da tok Synnøve meg på skuldrene og sa "det var en sånn datter jeg skulle hatt".
At Høiness skal ha vært en datter i huset, bestrider de åtte saksøkerne.
De bekrefter at Høiness blant annet deltok i begravelsen til Per Urdahls bror i 1986, men sier hun kun var der som sjåfør for et annet familiemedlem. At hun skal ha deltatt i den påfølgende minnestunden, som Høiness selv sa i sin partsforkl#229, avvises blankt.
En av saksøkerne sa i sin forkl#229 at hun trodde Synnøve Urdahl hadde fått beskjed om å være avvisende mot dem.
Elisabeth Jæger fikk sin onkel Per Urdahl oppnevnt som setteverge da hennes far falt fra i 1986. Under sin partforkl#229 fortalte hun om en episode på Diakonhjemmet i 2009 da hun kom for å besøke tanten.
- Da kjente ikke Synnøve meg igjen. Hun sa "Er du fra Mysen? Er du fra Mysen? Jeg vil ikke ha besøk av disse folkene fra Mysen".
Etter at Jæger fikk forklart hvem hun var, fikk hun sette seg ned, men hun følte ubehag.
- Min eldste søster bor i Mysen. Jeg følte at det var informasjon Synnøve var blitt matet med. At folkene på Mysen var monstere hun måtte passe seg for. Jeg er jo samme slekta, sa den ene saksøkeren.
Saken fortsetter ut uken med vitneforkl#229 fra begge sider.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.