Rett før jul vil regjeringens forslag til ny uførepensjon bli lagt fram for Stortinget. Endringene gjøres for å tilpasse uføretrygden til pensjonsreformen som innføres fra nyttår.

– Uførepensjonen må bli mer fleksibel og sørge for å utnytte folks restarbeidsevne. Det må lønne seg å jobbe, sier Fremskrittspartiets Robert Eriksson, leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Han mener det såkalte barnetillegget i dagens uføretrygd gjør at mange får mer i stønad enn de ville tjene på å jobbe.

– Vi må sette et tak på hvor mye uføretrygd og barnetillegg samlet kan utgjøre av lønnen som trygden beregnes ut fra, sier han til NTB.

SV-motstand
Eriksson har ingen kampfelle i SVs sosialpolitiske talskvinne Karin Andersen.

– Vi kommer til å jobbe for at uføretrygden skal være god, ikke minst for barnefamilier, der barn vil leve i mange år med uføretrygd som inntekt. Det skal heller ikke bli innstramminger i muligheten for å få uføretrygd, sier hun til NTB.

Andersen karakteriserer uføretrygd som et «vern mot fattigdom for folk som ikke kan arbeide».

– Noen tror at flere kommer i arbeid hvis uføretrygden blir dårligere. Det er ikke sant, sier hun.

Et av de mest omstridte forslagene
Forslaget om kutt i barnetillegget til uføre er et av de mest omstridte forslagene fra det såkalte uførepensjonsutvalget som la fram sin innstilling i 2007. Sekretær Bjørn Tore Egeberg i Aksjon forsvar dagens uføretrygd mener det får store følger om regjeringen skulle følge innstillingen fra utvalget.

– Da blir det dramatisk lavere uførepensjon for unge uføre og lavere alderstrygd for så godt som alle uføre. Blir det behovsprøvde barnetillegget også tatt bort, vil fattige barnefamilier miste 25.000 kroner i året.

Han mener det bare er nødvendig med små tilpasninger i uføretrygden for å få den til å harmonere med pensjonsreformen, og avviser Frps bilde av at mange får mer i støtte enn i lønn.

– Dette gjelder bare barnefamilier der den uføre kommer fra deltidsarbeid eller en ekstremt lavtlønnet jobb. De som kommer i denne situasjonen har hatt en så lav arbeidsinntekt at de har stått på terskelen til sosialkontoret fra før, sier Egeberg.

Varsler justeringer
NTB får bekreftet av flere uavhengige kilder i regjeringspartiene at kutt i den samlede støtten til barnefamilier framstår som lite aktuelt i øyeblikket. Men det finnes andre kontroversielle forslag fra uførepensjonsutvalget også, blant annet å skattlegge uføre som lønnsmottakere, redusere alderspensjonen og innføre levealdersjustering av uførestønaden.

Mange frykter også at uføretrygden vil bli gjort om til midlertidig uførestønad, men det er en misforståelse at utvalget gikk inn for dette, mener Arbeiderpartiets Tove Brandvik.

– Uføretrygden skal fortsatt være varig, men vi ønsker å gjøre det enklere å bevege seg fram og tilbake mellom arbeid og uføretrygd, sier hun til NTB.

Ifølge Brandvik er regjeringspartiene innstilt på dialog med de andre partiene på Stortinget om den nye uførepensjonen. Hun understreker at intet ennå er avklart, men påpeker at innstillingen fra uførepensjonsutvalget vil bli justert på flere punkter.

Kan ikke presses tilbake i jobb
Bjørn Tore Egeberg er enig i at uføre som ønsker og har mulighet til det, bør hjelpes tilbake i lønnet arbeid. Men han har ingen tro på at uføre kan presses tilbake på jobb ved at man kutter i ordningene.

– Det er et faktum at veldig mange ikke har noen mulighet til å komme tilbake til arbeidslivet. Vi skal jobbe for å sikre at de unge uføre ikke blir ofre for politisk monumentbygging, der man skal bevise at man gjør store grep for å få mange tilbake i arbeid, sier han.

Les også: - Uføretrygd er ingen karrierevei

- Nå må det lønne seg å arbeide




- Uførepensjon består av grunnpensjon, tilleggspensjon og/eller særtillegg. Uføreytelse er en fellesbetegnelse for tidsbegrenset uførestønad og uførepensjon. I 2008 var det 295.968 mottakere av uførepensjon i Norge

- I forbindelse med overgangen til nytt pensjonssystem skal det innføres endringer i uførepensjonen. Bakgrunnen er nye opptjeningsregler og innføring av fleksibel pensjonsalder i folketrygden. Et offentlig utvalg ble nedsatt for å vurdere hvordan uførepensjonen kan endres. Innstillingen ble lagt fram i 2007, og har vært ute på høring. Regjeringen vil før jul legge fram sitt forslag til endringer i uførepensjonen for Stortinget.

(Kilde: NTB, SSB, Arbeidsdepartementet, Wikipedia) (©NTB)