Høyres Jan Tore Sanner møtte i dag i Stortinget for å få svar på hvordan den rødgrønne regjeringen skal komme tilbake til handlingsregelen i fremtiden, etter den markerte økningen i oljepengebruken i neste års statsbudsjett.

- Før valget fikk vi høre at ikke skulle "stå på penga", og i enhver politisk debatt ble suksessen målt i antall kroner, og ikke i hvilke resultater man oppnådde på ulike områder, innledet Sanner.

- Nå er det nye toner: "det kan ikke fortsette", "vi må skape vekst" og "vi må få utgiftene under kontroll", la han til.

Tyngre ryggsekk
I en interpellasjon stilte han spørsmål til den nye finansministeren Sigbjørn Johnsen (A) om konkrete tiltak for å komme tilbake til handlingsregelen, som skal sette et tak på oljepengebruken, så raskt som mulig.

- Vi vet at det blir stadig færre som skal bære en stadig tyngre ryggsekk, fordi det blir færre arbeidstagere og færre i arbeidsaktiv alder.

Han peker på tidligere uttalelser om at det skulle investeres i fremtidig vekst i tiåret vi nå går inn i. Det var ikke ment at handlingsregelen skulle begrense slike investeringer, men at den isteden skulle sikre slike investeringer, ifølge Sanner.

- Formålet med handlingsregelen var jo å fase oljepengene gradvis inn i norsk økonomi, og de pengene skulle brukes til investeringer i kunnskap, forskning og infrastruktur. Det handlingsrommet vi mente skulle brukes til slike investeringer, det er brukt opp frem til 2018, sa han.

- Da tærer vi på vår felles formuet. Er det vanskelig å stramme inn nå, blir det like vanskelig senere, la han til.

Må iverksette tiltak
Sanner mener at man trenger en konkret plan og strategi for å komme raskere tilbake til fireprosentbanen. Spesielt mener han at det er mye å hente i den ekstremt høye andelen uføre og langtidssykemeldte vi har i Norge.

- Det er ingen tvil om at sykefraværet og uføretrygdingen er ute av kontroll. Det er nødvending å iverksette tiltak, sier han.

Han ønsker å beholde sykelønnsordningen og trygdeytelsene, men at det er nødvendig å iverksette tiltak som får fraværet ned.

- Vi må få mer ut av velferdskronene, sier han.





Betydelig fare
I Johnsens svar til Sanner brukte han lang tid på å bygge rasjonalet for den kraftige oljepengebruken, før han understreket at stimulansen skal trappes ned.

Han kom imidlertid ikke inn på konkrete tiltak som skal få oss raskt tilbake til handlingsregelen.

- Finanskrisen innebar en betydelig fare for at Norge skulle gå inn i en betydelig nedgangskonkonjunktur. I den situasjonen var det viktig å legge om finanspolitikken i en betydelig mer ekspansiv retning. Det har det vært bred politisk enighet om. Det er faktisk slik at så sent som ved behandlingen av revidert budsjett for 2009, så var ikke akkurat moderasjon i pengebruken som preget forslagene fra opposisjonspartiene, sa han.

Johnsen medgir at bruken av oljeinntektene er på et høyt nivå.

- Etterhvert som utsiktene i økonomien blir bedre, og veksten tar seg opp må bruken av oljepengene komme tilbake til fireprosentsbanen. Vi vet at dette kommer til å bli krevende. Men det er nødvendig, og det er mulig og vi har klart det før, sa finansministeren.

Har greid det før
Han trakk frem lavkonjunkturen på begynnelsen av 90-tallet som eksempel, der man også brukte mye oljepenger.

- Fra 1992 til 1996 greide vi likevel å redusere bruken, sa Johnsen.

- Erf#229ene herfra viser oss at det er mulig å vende tilbake til fireprosentsbanen, la han til.

Etter nok en oppfordring fra Sanner om konkrete tiltak kom følgende plan:

- Vi er nå igang med å se på en forlengelse av IA-avtalen. Det er et viktig grep for å se hvilke muligheter vi har for å få ned sykefravær, og for å dempe utgiftsveksten i en av de tunge overføringsordningene i Folketrygden. Her må vi se på flere tiltak. Det er mulig å få til ting, og se på hva slags ansvar vi har hver og én av oss. Hva slags ansvar vi har for å passe på helsen vår og hvilket ansvar man har for gode og trygge arbeidsmiljøer. Vi må føre tilbake et egenansvar for å passe på seg selv, sa han.

- Vi har alle et ansvar for å ikke bære unødvendig ved til utgiftsbålet. Jeg tror vi skal være så ærlige med oss selv og si at vi lever i et land med store muligheter, høyt velferdsnivå og privatforbruk. Det må gjøre oss ydmyke i forhold til å øke de offentlige utgiftene for å øke vår egen velferd, hvis det går på bekostning av neste generasjon, sa han.

Les også: Vil stramme kraftig inn på sykmeldinger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.