- Problemet med industrien og kostnadsnivået er at det har blitt forsterket fordi konkurransen fra næringslivet i andre europeiske land har blitt sterkere, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.
Han deltok tirsdag på en høring i Stortingets finanskomité, der han blant annet redegjorde for pengepolitikken. Blant hovedtemaene Gjedrem snakket om var at norsk arbeidskraft aldri har vært så dyr som nå.
Les mer fra høringen her: - Hele industrigrener kan gå tapt
Mange kommer til å bli skuffet
Han advarer nå regjeringen mot å bruke for mye oljepenger.
- Jo mer oljepenger man bruker, dess verre blir det. Jo raskere man kommer tilake til handlingsregelen, dess bedre blir det, sier han.
- Hvis man ikke tilpasser budsjettene raskt vil vi oppleve en endring i den økonomiske geografien som mange kommer til å bli skuffet over. Norsk næringsliv vil være i en helt annen konkurransesituasjon fremover enn det er vant til. Det eneste virkemidlet er å holde igjen på oljepengebruken, sier han.
Ikke like lett å leve med
Gjedrem peker på at norske bedrifter greide å bære kostnadsøkningen da det var gode markeder for eksportbedriftene.
- Når vi nå ser fremover, og vi vet at våre handelspartnere har dårligere tider, er det ikke sikkert at det er like lett å leve med, sier han.
Han mener at Norge bør være tilbake til handlingsregelen i 2012-2013, fordi aktivitetsnivået da vil være normalt igjen.
- Det er ikke bare viktig å ha en langsiktig ramme for bruken, men også å følge den, sier han.
Oljefondet er nå i overkant av 100 prosent av brutto nasjonalprodukt. Det gir mulighet til innfasing av oljepengene over tid.
- Vi blir veldig sårbare hvis vi ikke tilpasser oss, sier sentralbanksjefen.
Stor risiko
Sentralbanksjefen understreker også at økt statlig engasjement ikke er løsningen på problemene i deler av norsk industri.
- Det er risiko knyttet til stort, statlig direkte engasjement. Man får en premiering av de som er flinke inn mot statlige virksomheter og man får mindre markedsdisiplin, sier han.
Han mener at statlig engasjement bidrar til å presse prisene opp.
- Det er nesten umulig å unngå at kostnadsnivået blir påvirket. Det driver ut bedrifter. Man redder noen men da blir utslagene i andre deler av konkurranseutsatt sektor større, sier han, og legger til.
- Man skal være forsiktige med pengebruken for å ha flere ben å stå på. Det er den viktigste lærdommen vi må ta med oss.
Les også:
- En mutert og alvorlig hollandsk syke
- Bruk mindre penger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.