Han har snakket om det på de aller fleste pressekonferanser han har holdt de siste årene. Og når statsminister Jens Stoltenberg holder sin halvårlige pressekonferanse tirsdag, snakker han om det igjen.

- Orden i økonomien. Jeg snakker om det i dag også, fordi det er altfor mange som tar det som en selvfølge at norsk økonomi går godt, sier han.

Norsk økonomi har kommet seg godt ut av finanskrisen. Mens uroen i Europa stadig blusser opp igjen, ligger Norge der som annerledeslandet. Arbeidsledigheten er lav, mens veksten er på vei opp.

- Kan komme et tilbakeslag for norsk økonomi
I tillegg sørger lave renter hos Norges handelspartnere for at rentene fortsetter å holde seg kriselave. Også den inntrammende finanspolitikken bidrar til det lave rentenivået.

-Vi har lav rente og lav arbeidsledighet. Vi gjør en alvorlig feil hvis vi tror at det går av seg selv, sier Stoltenberg.

Han understreker at Norge ikke er upåvirkelig i forhold til gjeldskrisen hos våre naboer.

- Faren er ikke over. Det kan fortsette å påvirke oss. Hvis de ikke lykkes betyr det at det kan kommet et tilbakeslag i norsk økonomi. Det kan ramme norske arbeidsplasser, sier Stoltenberg.

- I tillegg er vi långivere, vi har plassert penger i disse verdipapirene, legger han til.

Det norske oljefondet er eksponert mot europeisk statsgjeld, blant annet gjennom store investeringer i greske statspapirer.

Mener vi bør vokte oss
Stoltenberg ønsker ikke å spekulere på hvordan euroen kommer til å utvikle seg fremover.

- Norge er ikke bare en observatør, men en aktør. Det er viktig å ikke bidra til å skape mer usikkerhet rundt euroen. Hvis jeg snakket fritt om det, kunne det bidatt til mer uro. Men euroen er under press. Man lånte penger på for høy kredittverdighet, sier han.

Stoltenberg mener at den norske befolkningen bør vokte seg vel for å tro at det bare er oljepengene som gjør norsk økonomi klarer seg såpass bra.

- Det at vi har oljepenger er ikke en garanti i seg selv, tvert imot har Norge bevist at det er mulig å skakkjøre en økonomi med hjelp av oljepenger. Det kan skape, og ikke løse problemer, sier han.

Han har en rekke eksempler:

- På 1980-tallet hadde vi jappetid, uansvarlig pengebruk og høye renter. På 1990-tallet hadde vi bankkrise og rekordhøy arbeidsledighet. På begynnelsen av 2000-tallet hadde vi en ny økning i arbeidsledigheten og en kraftig nedbygging av industrien, sier han.

- Så den historiske erf#229en fra Norge er at det er fullt mulig å skakkjøre økonomien selv om man har oljepenger, legger han til.

Han har nå ambisjon om at den norske regjeringen skal greie å holde igjen når veksten nå tar seg opp.

- Nå skal vi testes på at vi greier å bygge opp til neste nedtur, det har vi ikke greid så godt før, erkjenner statsministeren.

Les også: Slik blir din økonomi

- Vi er bekymret hvis folk er for nærsynte

- Risikoen er større nå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.