Både finansminister Kristin Halvorsen og oljefondsjef Yngve Slyngstad har måttet tåle kritikk etter at verdien på oljefondet har stupt i finanskrisen.

Les også: Nytt krutt fra Spetalen

Fredag la regjeringen frem meldingen om forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2008. Finansdepartementet lytter delvis til kritikken, og presenterer nå nye tiltak for å forbedre forvaltningen.

Blant tiltakene er et mer finmasket system som skal regulere risikoen i den aktive forvaltningen, og Halvorsen varsler nå et nytt regelverk for forvaltningen.

Les mer om tiltakene her: Strammer grepet om oljemilliardene

Langsiktighet er viktigst
Halvorsen mener imidlertid ikke at den langsikte finanskriseeffekten på oljefondet vil bli stor.

- Investeringene til Pensjonsfondet falt betydelig i verdi i 2008. Jeg mener vi lever godt med slike svingninger på kort sikt. Vi er ikke tvunget til å selge i dag eller i morgen. Det er resultatene over tid som betyr noe, skriver Halvorsen i en pressemelding.

Hun mener det dermed må legges vekt på hva som tjener Norge på lang sikt.

- Ikke på hva som gjør at verdisvingningene blir minst mulige på kort sikt, skriver hun.

Gir ikke grunn til endring
Halvorsen er alt i alt fornøyd med dagens strategi, og mener den avveier hensyn til avkastning og risiko på en god måte. Hun er heller ikke redd for motvilje på Stortinget mot å fortsette å putte så mye penger i fondet.

- Det som har skjedd i markedene i 2008 gir etter mitt syn ikke grunn til å forandre på de grunnleggende valgene et bredt flertall på Stortinget har gjort på dette området, skriver finansministeren.

Aksjeandelen i Statens pensjonsfond – Utland har økt til 50 prosent, etter at det i 2007 ble bestemt at man skulle øke den gradvis fra 40 prosent til 60 prosent.

- Av alle aksjene fondet nå eier, ble hele 40 prosent av dem kjøpt i fjor – og til lavere priser enn i 2007, mener Halvorsen.

Det bidro til at fondets gjennomsnittlige eierandel i verdens aksjemarkeder økte fra en halv prosent til tre fjerdeldels prosent

- Med rett til en større andel av framtidige overskudd fra bedrifter verden over, kan man si at fondet har styrket sin langsiktige evne til å være med og finansiere velferdsstaten. Og kombinasjonen av høy oljepris og fallende aksjemarkeder gjør at det aldri i fondets historie har vært gunstigere å veksle om fra olje til aksjer enn det var i 2008, skriver hun finansministeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.