Kriseåret 2011 er snart over, og i forhold til sine europeiske kolleger har finansminister Sigbjørn Johnsen en relativt takknemlig oppgave. Inflasjonen er lav, arbeidsledigheten likeså, og den norske oljesektoren går så det suser. Nordmenn nyter godt av lave renter, selv om bankenes utlånsrenter er presset opp som følge av krisen.
Likevel er det ikke en helt rolig finansminister som skuer mot 2012. For dette kan bli året der den europeiske krisen for alvor slår inn i norsk økonomi.
Nytt Solidaritetsalternativ
I et intervju med DN.no sier Johnsen at en av de største utfordringene til regjeringen neste år blir den tiltakende todelingen i norsk økonomi, mellom den frodige oljevirksomheten og den øvrige eksportrettede industrien.
I en situasjon der etterspørselen stopper opp i kriserammede europeiske land, blir man nødt til å se på kostnadsnivået i treforedlingssektoren og annen industri, sier Johnsen. Ellers vil arbeidsplasser gå tapt, som de allerede har på Norske Skogs Follum-fabrikk som ble vedtatt lagt ned denne måneden.
Finansministeren gjentar derfor at det blir nødvendig med et «solidarisk» lønnsoppgjør, og trekker linjene tilbake til 1990-tallets bankkrise med moderate tariffoppgjør for å få nordmenn tilbake i jobb.
- Mens vi tidlig på 1990-tallet laget Solidaritetsalternativet, som var at de som var i arbeid skulle holde tilbake på inntektsveksten for å få de som var ledige tilbake i jobb, så blir det nå mer et spørsmål om at vi i fellesskap må holde tilbake for at de som er i eksportindustrien ikke mister jobben, sier han.
- Ikke mer enn eksportindustrien tåler
Johnsen fremhever viktigheten av frontfagmodellen i forhandlingene, som går ut på at konkurranseutsatt sektor forhandler først og dermed legger føringer for det generelle tariffoppgjøret.
- Det er viktig at man ikke tar ut mer enn det eksportindustrien tåler, for over tid er det den som skal bidra til inntekter som skal erstatte etter hvert synkende olje- og gassinntekter. Det er for sent å begynne med den prosessen når bedriften er borte, sier Johnsen.
- Folk ser at dette er viktig. Vi må aldri glemme at oljen er viktig, men at over tid, når vi ser på de prognosene vi har, når vi kommer litt ut på 2020-tallet, så vil det du kan bruke av oljeinntekter som andel av brutto nasjonalprodukt, gå ned, mens demografiutgifter øker. Det er ikke mer enn 10 år frem i tid. Det går fryktelig fort, advarer Johnsen.
Høye prognoser
Finansdepartementet har lagt til grunn en lønnsøkning på rundt fire prosent neste år. Dette har ført til kritikk fra arbeidsgiverorganisasjonen NHO og LOs største forbund i privat sektor, Fellesforbundet, som mener regjeringen skaper for høye forventninger.
Sigbjørn Johnsen har understreket at regjeringens anslag ikke gir fasiten for forhandlingene, og allerede varslet at den økonomiske veksten i Norge blir lavere enn lagt til grunn i statsbudsjettet, altså 3,1 prosent av BNP.
Johnsen gjentar overfor DN.no at veksten blir lavere enn dette neste år, men ønsker ikke å komme med noe tall før det reviderte budsjettet legges frem til våren.
Finansministeren sier at han ikke frykter at lønnsoppgjøret vil bli problematisk neste år.
- Jeg har stor tillit både til Fellesforbundet og andre aktører på arbeidstakersiden og tilsvarende på arbeidsgiversiden. Det er viktig at dette kommer godt ut fra starten av.
Bærekraftig
Fellesforbundets leder Arve Bakke sier til DN.no onsdag at de høye anslagene for lønnsøkning kan gjøre det «vanskelig for de som skal megle frem et fornuftig oppgjør». Men han understreker at forbundet er på linje med finansministeren når det gjelder å ikke holde kostnadsnivået på et bærekraftig nivå.
- Kortsiktige gevinster i lønnsoppgjøret er ikke vi tjent med, verken i konkurranseutsatt eller vernede sektorer, sier han.
- Så lenge det er så mye utrygghet i økonomiene som vi handler mest med, så betyr det at også vår økonomi ikke er trygg. Vi må være klar over at alle de innstramningstiltakene som skal vedtas i Europa ennå ikke er iverksatt, så vi har ennå ikke fått virkningen av de innstramningene, sier Bakke.
Les mer:
<b>- Norge styrer unna en nedtur i Europa</b>
<b>Norge må vente lengre på festen</b>
<b>Kraftig hopp i oljeinvesteringene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.