Næringsminster Trond Giske har på kort tid rukket å bli en svært populær mann - spesielt i næringslivet.
Les også: - Jeg må dessverre si at Giske imponerer
Og overgangen fra å være kulturminister til næringsminister har vært relativt smertefri.
- Det blir som en næringslivsleder sa til meg: "Nå når du går fra kultur til næringsliv blir det ikke så mye champagne, men det blir bedre champagne", sier Giske på dagens Acta-konferanse.
Vil ha krisebevissthet
Men selv om det skåles i champagne vil han ikke avlyse krisen riktig ennå.
- Jeg er sikker på at vi er tjent med å opprettholde en viss krisebevissthet. Som Nouriel Roubini har sagt, det er mange utfordringer igjen, sier han.
- Verden er, som Helge Lund også har påpekt, til en viss grad på dop, legger han til.
Kan få nye fall
Han peker på at finanskrisen har blitt en realøkonomisk krise, og at verden nå må sette alle kluter til for å unngå at vi får en slik krise igjen.
- Kommer inntrammmingene for raskt kan vi få nye fall dersom vi ikke treffer planken der vi får økonomisk vekst. Vi må fortsatt ha en bevisst politkk for å få oss ut av krisen, sier han.
Det krever enda bedre samordning mellom landene i verden, der tiltakene trekker i samme retning.
- Dette er en internasjonal situasjon. Det som var nytt med krisen var jo måten den spredte seg over hele verden i et rekordtempo. En lokal krise med dårlige lån, førte til en krise med globale følger, sier han.
Størrelsen må hindre kollaps
Han er, som den amerikanske presidenten Barack Obama også er, opptatt av at finansinstitusjonene ikke skal bli "too big to fail".
Les også: - Tvingende nødvendig
- Størrelsen på enkeltinstitusjonene må være av en slik art at en kollaps ikke får så store globale virkninger at myndighetene ikke kan styre inn igjen på riktig kurs, sier han.
Han tror imidlertid det kan bli utfordrende å få på plass et felles sett med retningslinjer.
- Anbefalingene er så langt langt fra entydige, men vi trenger et internasjonalt regelverk. Vi må finnen noen felles retningslinjer, slik at skattebetalerne igjen ikke ender opp med å betale. Vi må ikke bygge flere luftslott uten feste og vi må ikke se at krisen gjenoppstår, sier han.
- Vi må finne en optimal balanse mellom marked og regulering, sier han.
Foreløpig er det imidlertid lite som har skjedd.
- Det ser ut til at finansmarkedene i verden fungerer igjen. Men de fundamentale prolemene er der fortsatt, og det er ingen vesentlige endringer i finansstrukturen. Det blir spennende å se på hvilke tiltak som treffes, sier Giske.
Kostet ikke en krone
Han mener at vi i Norge har vært heldige, og til en viss grad sluppet greit unna krisen. Han trekker frem "gullkortet" som Kristin Halvorsen lånte bankene da krisen traff høsten 2008.
Les også: Her er krisepakken
- Heldigvis fungerte det, uten at det kostet staten eller norske skattebetalere en eneste krone.
- Tiltakene var helt nødvendige, de virket, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.