Da verdien av oljefondet i 2008 ble barbert med over 600 milliarder kroner raste debatten heftig om fondets aktive forvaltning.

Noen sa det hadde tatt altfor mye risiko, andre mente at datamaskiner hadde greid jobben bedre enn oljefondets store forvaltningsteam.

Les også: -Den største finansielle katastrofen noensinne

I 2009 er tapene reversert, men den heftige debatten fra 2008 har tvunget frem spørsmålet om fondet bør fortsette å forvaltes aktivt, eller om passiv forvaltning er like greit.

Forsvinner ikke
Oljefondsjef Yngve Slyngstad er ikke i tvil:

- Aktiv forvaltning er er ikke noe som kommer til å forsvinne. De viktigste faktorene innen aktiv forvaltning finnes i passiv forvaltning også, men vi mener at aktiv forvaltning er den beste måten å redusere risiko på, sier han på Finansdepartementets seminar om forvaltningen av oljefondet.

Han peker på at skoleteorien om at markedene er effisiente ikke lenger holder, og eksemplifiserer med gruveselskapet BHP Billiton som til nesten envher tid handles dyrere i Australia enn på London-børsen.

- Og det er jo akkurat den samme eierandelen i det samme selskapet, sier han.

Ivaretar god avkastning
Derfor mener han at det er mye å hente i å bygge kompetanse slik at man kan gjøre bedre beslutninger enn resten av markedet, noe som ikke er mulig med passiv forvaltning.

- Vi mener at passiv forvaltning ikke ivaretar en god avkastning på sikt, sier han.

Han ønsker imidlertid debatten om aktiv og passiv forvaltning velkommen.

- Vi har sette frem til en bred debatt om dette, det er synd at det krevde så dårlig utvikling fra oss for å få den igang, spøker han.

Enorme utfordringer
Han legger ikke skjul på at 2008 var tøff for han. Oljefondet hadde store summer i obligasjonslån, og da markedene stupte var det vanskelig å sette en riktig pris på obligasjonene i fondets portefølje.

- Vi hadde enorme utfordringer på obligasjoner. Porteføljen vår var veldig vanskelig å prise, obligasjonsmarkedet var jo borte. Vi kom ikke inn i finanskrisen på riktig fot. Vi så at stormen kom, men seilene var allerede oppe og bundet fast, sier han.

- Men nå er vi tilbake til å ha en positiv avkasting på obligasjonsporteføljen og gjorde det bedre enn referanseporteføljen i fjerde kvartal. Oppturen kom veldig raskt, og over våre forventninger, sier han.

Nå vil han ha enda mer beslutningsmulighet når det gjelder forvaltningen av fondet. Mandatet fra Finansdepartementet er strengt.

- Rådet er å delegere investeringsbeslutninger nedover. Det er forvalterne som hele tiden er i frontline, og som enhver tid vet hvor mye risiko det er i markedet. Vi har bygget kapasitet til å forvalte dette fondet, sier han.

Les også:

Vil gi Oljefondet friere tøyler

Fnyser av kritikken mot oljefondet

Leder DN: Lukkede øyne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.