- Vi ønsker ikke å innta en gisselrolle. Enten må våre innspill bli lyttet til, eller så får Nav være uten de funksjonshemmede i referansegruppen for hjelpemidler, sier assisterende generalsekretær Jarl Ovesen i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) til NTB.

Konflikten mellom Nav og de funksjonshemmedes organisasjoner har toppet seg, og årsaken er anbudssystemet for innkjøp av rullestoler, høreapparater og andre nødvendige hjelpemidler. Både Norges Handikapforbund og FFO opplever at Nav nokså ensidig vektlegger pris i valget av hjelpemidler. Kvalitet og brukernes behov betyr mindre.

Seksjonssjef Tron Helgaker i Arbeids- og velferdsdirektoratet (Nav) sier i en kommentar til NTB at det er beklagelig at FFO går til et slikt skritt som dette.

Første gang

I et brev til Nav gir FFO uttrykk for at anbud ikke fungerer hensiktsmessig på hjelpemiddelområdet for å oppnå en god løsning for den enkelte bruker.

I brevet blir det pekt på at Nav favoriserer større, internasjonale selskaper med den måten institusjonen praktiserer anbudskonkurranser på, og at verken de funksjonshemmede eller bedrifter på hjelpemiddelområdet i Norge er tjent med dette.

Det er snakk om store summer. For 2010 er det forventet at Nav vil kjøpe inn tekniske hjelpemidler for over tre milliarder kroner.

Ifølge Ovesen er det første gang de funksjonshemmede trekker seg ut av et samarbeid på denne måten. Det er en protest og en beskjed om at de funksjonshemmede ikke vil bidra til å legitimere et system de mener er uegnet.

Et tap

- For Nav må det være et tap at de ikke kan legge brukernes erf#229er til grunn for sine vurderinger. Vårt håp er at Nav innser at de må finne andre måter å samarbeide med oss på, sier Jarl Ovesen.

Ifølge Ovesen er det ikke så enkelt som å si at en rullestol er en rullestol og at et høreapparat er et høreapparat. Ikke alle typer passer like godt for alle. Når pris blir eneste viktige faktor i valget av leverandør, forsvinner også etterhvert produktspekteret.

I brevet vises det blant annet til anbudet på ørepropper, hvor to av 26 leverandører fikk anbudet. De fleste leverandørene har lagt ned driften eller er i ferd med å gjøre det. I neste runde vil det dermed være liten konkurranse på dette området. Dette er ikke til brukernes beste og vil ikke møte brukernes ulike behov, blir det påpekt.

- Beklagelig
Seksjonssjef Tron Helgaker i Nav beklager sterkt at FFO trekker seg fra samarbeidet, fordi det er viktig for Nav å ha brukerorganisasjonenes innspill.

Helgaker ønsker en dialog med FFO for om mulig å finne en løsning. Samtidig sier han at både pris og kvalitet er vektlagt i kravspesifikasjonene, og at dette balanserer.

Han viser til at alle statlige innkjøp må skje etter Lov om offentlige anskaffelser, men at det naturligvis må være slik at kravspesifikasjonene er dekkende for brukernes behov. Han viser også til at det er muligheter for dispensasjoner dersom hjelpemidler ikke dekkes gjennom de inngåtte avtalene.

- Ingen erf#229er tyder på at anbudssystemet gir et dårligere hjelpemiddeltilbud, sier Helgaker til NTB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.