Økonomene venter at Revidert nasjonalbudsjett vil vise et klart lavere strukturelt oljekorrigert underskudd enn i nasjonalbudsjettet, og de venter ikke at regjeringen har brukt muligheten til å levere et enda mer ekspansivt budsjett.
Det fremgår av en ringerunde TDN Finans har foretatt mandag.
I 2009 var oljepengebruken mindre enn antatt som følge av konjunkturelle forhold, som lavere arbeidsledighet enn ventet. Budsjettunderskuddet ble da nær 20 milliarder kroner mindre enn ventet, og Nordea Markets antar dette nivået blir videreført.
- Det er mulig at penger som ble bevilget i fjor og ikke brukt vil komme inn igjen i år, sier sjeføkonom Stein Bruun i SEB Enskilda, men legger til:
- Statsminister Jens Stoltenberg har den seneste tiden fortsatt å snakke om problemene som verdensøkonomien fortsatt står overfor, og det ser jeg på som en massering av forventningene til regjeringens stortingsgrupper om at man vil være knipne på pengebruken.
Tilbake til handlingsregelen
Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets viser til at regjeringen fremstår som opptatt av å komme tilbake til handlingsreglen.
Økonomene understreker imidlertid at det skal store endringer og overraskelser til for at budsjettet gir markedsreaksjoner, både fordi det normalt ikke gir særlige bevegelser og fordi fokuset er rettet mot helt andre deler av økonomien for tiden.
- Budsjettet vil ikke gi markedsreaksjoner, men hele diskusjonen som kommer opp om fremtidsutsiktene for norsk økonomi. Nå er det klart at EU-renten blir lav i mange år fremover, og hvordan skal Norge tilpasse seg til det? Jo, ved også å holde lave renter, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen.
- En langt mer ekspansivt budsjett enn ventet kan bli lagt merke til, men det er helt andre ting som står på agendaen for tiden, sier Bruce.
Bruun i SEB Enskilda mener imidlertid det viktigste for valutamarkedet vil være om budsjettet peker mot at Norges Bank kan komme til å begynne å selge kroner igjen mot slutten av året.
Revidert nasjonalbudsjett publiseres tirsdag 11. mai klokken 10.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.