Oljefondet sitter med et helt statsbudsjett i verdipapirer som knapt noen vil kjøpe. Dermed blir også verdifastsettelsen høyst usikker, skriver Dagens Næringsliv.

I tillegg til tapet på 633 milliarder kroner i statens pensjonsfond – utland (oljefondet) i fjor, sitter fondet med over 900 milliarder kroner på bok som tallknuserne i Norges Bank har store problemer med å si eksakt verdi på.

Les også: Skylder giganttap på Stortinget
- Oljefondet gjør alt for å skjule sannheten

Høyst usikker
Dette omfatter blant annet boliglån til amerikanske forbrukere, obligasjoner i konkurstruede bedrifter og kreative finansielle instrumenter.

Verdipapirene har en ting felles: I dagens marked finnes det ikke kjøpere. Derfor er verdien også høyst usikker, skriver DN.

-Bekymringsfullt
Førsteamanuensis Egil Matsen ved NTNU er bekymret over at rundt en tredel av oljefondets aksjer og obligasjoner er av denne typen:

– Det gir grunn til ettertanke om hva som er den reelle verdien. Det er bekymringsfullt at det er en så stor andel som det ikke finnes markedspriser på, sier han til avisen.

Kredittanalysesjef Pål Ringholm i First Securities sier at oljefondet må regne med at enkelte utstedere av obligasjoner vil gå overende fremover.

- En ting er at det ikke lenger finnes noe marked. Man må også regne med at det vil bli et betydelig antall konkurser, både på selskapsnivå og for verdipapirer, fremover, sier Ringholm til avisen.

Ikke noe svar fra Norges Bank
Etter vel seks timer og femti minutter hadde kommunikasjonsavdelingen i Norges Bank fortsatt ikke rukket å besvare fem konkrete faktaspørsmål fra DN knyttet til rutinene for verdifastsettelse av oljefondets aksjer og obligasjoner.

Spørsmålene knytter seg ifølge avisen til hvem som sitter i verdsettelseskomiteen, hvor mange ganger de møttes i løpet av 2008, hvilke uavhengige kontrollmiljøer som benyttes samt hvorvidt Norges Bank eller oljefondet har et kundeforhold til noen av dem.

Les også: Oljeformuen barbert med 23 prosent
- Oljefondet kunne vært 1.000 milliarder større
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.