Stenberg fortalte at påtalemyndigheten derfor ikke kommer til å legge ned påstand om erstatning på vegne av de nærmere 240 fornærmede i saken.

Grunnleggeren av aksjespareklubben TA Invest, Per Sten Andersen, og hans tidligere samboer, Eva Karin Haugen, står tiltalt for blant annet å ha svindlet til seg millioner fra midler som skulle investeres i aksjer på vegne av klubbens medlemmer.

Reduserte bedrageriene
På rettssakens første dag opplyste Stenberg at beløpet Per Sten Andersen og Eva Karin Haugen er tiltalt for å ha bedratt de fornærmede med vil bli redusert til 313 millioner kroner fra 340 millioner.

Samtidig mener påtalemyndigheten at 20 millioner kroner, og ikke 11 millioner kroner, som den opprinnelige tiltalen lød på, har gått til å kjøpe eiendommer for de tiltalte navn.

Ifølge tiltalen skal pengene som kom inn i aksjespareklubben også ha gått til å finansiere deres eget private forbruk.

Aktor fremholdt i retten at det er vanskelig å sette to streker under svaret for hvor mye de fornærmede har tapt. Eller hvor mye de tiltalte har tilegnet seg.

- Dette skyldes den totale mangelen på regnskapsføring, sa politiadvokaten under sitt innledningsforedrag.

Fire konkurser
Han brukte mye av rettssakens første dag på å lese opp fra boberetningene i de fire konkursboene som fulgte i kjølvannet av aksjespareklubbens havari etter finanskrisen i 2008.

Etterforskningen har vist at avkastningen klubben har oppgitt til medlemmene var fiktiv. Da medlemmer krevde å få utbetalt det de mente å ha tilgode, samtidig som strømmen av nye innskudd i klubben tørket ut, gikk aksjespareklubben over ende.

Da saken sprakk i mediene våren 2009, ble det spekulert i at de to som driftet klubben skulle ha hatt ekstravagant forbruk og muligens ha saltet ned penger i utlandet.

I jakten på innskuddene i TA Invest har regnskapsbyrået Accepta analysert pengestrømmene i årene 2003-2009.

Beskjeden avkastning
Denne gjennomgangen viser at aksjeklubben, den tiden det faktisk var drift, skal ha hatt en avkastning på totalt 11 millioner kroner, og ikke den drømmeavkastningen som ble oppgitt til medlemmene.

Samtidig skal medlemmer som ønsket å komme seg ut, ha fått utbetalt både sine opprinnelige innskudd samt den ikke reelle avkastningen de var blitt fortalt om.

Utbetalingene til disse medlemmene på rundt 100 millioner kroner skal være en vesentlig årsak til at kassen gikk tom, siterte aktor fra Acceptas rapport.

Utlandet
Analysen viser også at det tidligere samboerparet skal ha tatt ut nærmere 22 millioner kroner til sitt eget forbruk og private investeringer.

- Analysen tyder ikke på at det er gjemt unna midler i utlandet, leste aktor fra rapporten.

Rettssaken mot de to tidligere samboerne skal holde frem i Oslo tingrett de nærmeste to månedene. Det vil bli ført 61 vitner. Aktor vil fortsette sitt innledningsforedrag tirsdag, før forsvarerne for de to tiltalte vil komme med sine innledende kommentarer.

BAKGRUNN: Pengejakt til 32 mill.

LES OGSÅ:

<b>Erkjenner ikke straffeskyld for TA Invest-bedrageri </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.