Orkla vil kvitte seg med de grønne industribedriftene Borregaard og Rec.
For å sikre at de blir værende på norsk jord, åpner rødgrønne næringspolitikere for statlig kjøp.
Når Orkla kvitter seg med Borregaard og Rec for å satse på dagligvareprodukter i Orkla Brands, havner selskapene på markedet. Trolig vil de største interessentene være utenlandsk kapital.
Rødgrønne næringspolitikere er urolige for at nyskapende, grønn industri forsvinner fra landet, skriver Klassekampen.
– Man kan ikke redde alt med statlige midler, men enkelte plasser må man vurdere å kunne gå inn med over 33 prosent av eierskapet for å hindre utflytting og sikre innovasjons- og forskningsaktiviteter, sier SVs Alf Holmelid til avisen.
Holmelid sitter i næringskomiteen på Stortinget.
- Ikke nå
Leder av næringskomiteen, Terje Aasland (Ap), mener staten må komme mer inn i bildet i industripolitikken, med tanke på mer langsiktige industrielle plasseringer.
– Det gjør vi allerede i blant annet Hydro, Yara og Statoil, og det er ikke sagt at det skal forbli akkurat sånn til evig tid. Det går an å utvide det og å tenke rundt det, sier Aasland, som ikke ønsker å gå inn for oppkjøp nå.
– Staten bør ikke signalisere noe sånt nå, det er ikke sånn en ny eierposisjon vil oppstå, ved at man utbroderer i mediene. Men disse selskapene er interessante. Jeg tror alle er opptatt av å ha med norske eiere, for å ha en hånd med på rattet, sier han.
Senterpartiets Irene Lange Nordahl fastslår at statlig eierskap ikke er noe mål i seg selv, men sier det er er en mulighet som ikke må utelukkes.
– Hvis det kan være et middel for å sikre at kompetanse og utvikling fortsetter i Norge, er det verdt å vurdere, sier hun.
Les også:
Frykter skrekkscenario i Orkla
<b>Orkla vil bli et rent merkevareselskap</b>
<b>Leder DN: Rope på staten</b>
- Slutt for Rec i Norge
<b>Spår Rec-død i Norge</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.