Avinor foreslår disse endringene fordi den vanligste flytypen på lokalrutenettet, Dash 8, pensjoneres i løpet av de kommende årene og erstattes med nye flytyper som krever lengre rullebaner.
– Vi anbefaler at det bygges nye lufthavner i henholdsvis Lofoten, plassert i Gimsøy, og på Helgeland. Disse vil erstatte Mosjøen lufthavn og Mo i Rana på Helgeland og Svolvær lufthavn og Leknes lufthavn i Lofoten, opplyser Avinors konsernsjef Dag Falk-Petersen.
Ved å bygge en ny flyplass i Lofoten vil Avinor legge til rette for direkteflyginger til og fra Oslo.
Ikke egnet for utvidelse
Forslaget presenteres i innspillene til Nasjonal transportplan som ble lagt fram onsdag.
Avinor driver 46 flyplasser i Norge. I innspillet til transportplan er det kommet lokale initiativ fra 20 av dem om forlengelse eller bygging av nye rullebaner.
– 19 lufthavnene er ikke egnet for utvidelser, enten på grunn av hindringer i terrenget eller på grunn av for lite trafikk, sier Avinor-sjefen.
Samtaler om Hammerfest
Avinor vil starte samtaler med lokale myndigheter for å se på hva som kan gjøres med Hammerfest lufthavn.
– Vi har ikke funnet en løsning som gir Hammerfest et bedre tilbud. Dette er et område som har en stor framtid, med betydelig petroleumsvirksomhet i havet utenfor, understreker Falk-Pettersen.
Også for Fagernes lufthavn Leirin vil Avinor gå i samtaler med lokale myndigheter. Trafikkgrunnlaget for flyplassen er stort, men økonomien per passasjer er dårlig, opplyser Avinor-sjefen.
Satser på de store
Avinors hovedsatsing framover blir likevel å øke kapasiteten ved de største flyplassene. Størst er investeringene ved Oslo Lufthavn Gardermoen og Bergen lufthavn Flesland, men også Stavanger lufthavn Sola og Trondheim lufthavn Værnes rustes opp.
– Alt dette er samfunnsmessig lønnsomt. Vi finansierer hele nettet med disse fire flyplassene, samt et par til som går med overskudd, sier konsernsjefen.
Ber om penger
De fleste av Avinors planlagte investeringer i perioden transportplanen omfatter, finansieres via driften. Unntakene er prosjektene i Lofoten og på Helgeland – begge med investeringer beregnet til mellom 1,1 og 1,2 milliarder kroner.
– Det er ikke bedriftsøkonomisk lønnsomt, men lønnsomt samfunnsmessig, og vi ser på finansiering sammen med eieren vår, Samferdselsdepartementet, sier Avinor-sjefen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.