– Vi holder på å investere oss inn i en økonomisk katastrofe. Sol og vind er i ferd med å bli en profittyv, og selv kull kan bli mer miljøvennlig når den blandes med biomasse og kombineres med teknologi for fangst og lagring av CO2, sa Hauge under en tverrpolitisk klimadebatt under Arendalsuka torsdag kveld.

Han refset energipolitikerne i panelet for å være tause om de dystre utsiktene for norsk gass og slo fast at lønnsomheten er mer enn usikker.

– Europa vil ikke ha gassen vår, sa han.

Manet til enighet
Politikerne fikk også en lekse av Norsk Industris leder Stein Lier-Hansen, som manet dem til å la kjeklingen ligge og enes om ambisiøse klimatiltak som skaper utslippsreduksjoner i alle samfunnets sektorer.

– Steinalderen tok ikke slutt fordi det ble mangel på stein. Følg teknologisporet, samarbeid med næringslivet, men still tøffe krav, sa Lier-Hansen.

– Vi har kastet bort 20 år ved å drømme om en kvotesystem vi aldri har fått. Nå er det på tide å tenke nytt, finne fram gulrota og droppe trusler om sanksjoner, fortsatte han.

Innlegget fra industritoppen ble så godt mottatt av Frederic Hauge, som tilbød ham jobb i Bellona på flekken.

– Gamle gubber
Temperaturen var tidvis høy under debatten i Arendal kultur- og rådhus. Det var to fronter, på tvers av de politiske blokkene, med småpartiene SV, Venstre, Sp og KrF på den ene siden og de tre store Høyre, Frp og Ap på den andre.

En hovedskillelinje var spørsmålet om politikerne gjennom tiltak bør tilskynde utfasingen av norsk olje- og gassindustri, for eksempel ved å la være å utnytte fossile energireserver.

– Det blir ikke et grønnere land ved å være et fattigere land. Det er dyrt nok å realisere lavutslippssamfunnet. La oss ikke gjøre det dyrere, sa Høyres Nikolai Astrup.

– Jeg blir oppgitt når unge opplyste menn tenker som gamle gubber, repliserte Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Oljen vil ta slutt. Lønnsomheten er allerede på vei ned, fortsatte hun.

Gjennomslag
Arbeiderpartiets Eirin Sund måtte innrømme at enigheten ikke alltid er framtredende på rødgrønn side heller.

– Vi skal ikke underslå at SV og Sp har hatt gjennomslag i klimapolitikken. De har fått med oss på å gjøre noe vi i utgangspunktet ikke hadde trodd at vi ville, sa Sund.

Men Ap-politikeren ville ikke skrive under på SVs valgløfter om å la all ny olje ligge og stanse oljefondets investeringer i olje, kull, tjæresand og skifergass.

– Vi må ha to tanker i hodet samtidig. Det er mulig å innføre ambisiøse klimatiltak samtidig som vi har en levedyktig petroleumsindustri, sa hun.

Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen gikk høyt på banen og lovet raskere og større utslippskutt med Frp i regjering enn SV har fått til med miljøvernministeren i åtte år. Da fikk han svar på tiltale.

– Ketil Solvik-Olsen høres ut som en Høyre-mann fordi han egentlig er en Høyre-mann. Men sannheten om Frp er at partiet driver et seminar med seg selv og ikke vet hva de skal mene om menneskeskapte klimaendringer i det hele tatt, sa miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV).


Les også: Oljen og gassen i store deler av Barentshavet kan bli verdiløs


Tror skifergass senker norsk økonomi


Risikerer raskeste oppvarming av jorden på 20 millioner år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.