Boligprisene i Norge fortsatte å stige kraftig gjennom fjoråret. Siden bunnen etter finanskrisen i 2008 har prisene nå steget 38 prosent.

Den kraftige prisveksten har sendt gjelden blant norske husholdninger til et rekordhøyt nivå. Gjennomsnittlig har norske husholdninger i dag en gjeldsbelastning på 220 prosent av disponibel inntekt.

I forrige uke var sentralbanksjef Øystein Olsen klar på at han og Norges Bank ikke har noe ansvar for den kraftige oppgangen i boligprisene. Men i forbindelse med et foredrag mandag denne uken uttrykte sentralbanksjefen likevel bekymring for den kraftige boligprisveksten her til lands.

- Vi har ikke noe ansvar for boligprisene

- Ingen trær vokser i himmelen, heller ikke boligprisene

Finansiell stabilitet
Norges Bank er blant institusjonene som skal overvåke den den finansielle stabiliteten i norsk økonomi. Faren for at for eksempel mange husholdninger samtidig får problemer med å betjene boliggjelden sin, noe som i sin tur kan gi alvorlige problemer i norsk økonomi, er forstyrrelser som kan true den finansielle stabiliteten.

Den uavhenige kontrollgruppen Norges Bank Watch, som er oppnevnt av Center for Monetary Ecomomics ved BI, mener likevel at sentralbanken bør klargjøre hvor stort hensyn Norges Bank tar til boligpriser og kredittvekst når den fastsetter styringsrenten.

- Den viktigste anbefalingen er at det er betydelig rom for å forbedre kommunikasjonen om hvordan den tar hensyn til finansiell stabilitet i den aktuelle rentesettingen, sier Bjørn Roger Wilhelmsen i Norges Bank Watch på en presentasjon tirsdag.

Ikke nevnt som selvstendig grunn
For selv om sentralbanken har uttrykt bekymring for boligprisveksten, ble renten kuttet kraftig i desember ifjor. Dersom hensynet til finansiell stabilitet var en viktig del av sentralbankens rentepolitikk kan det stilles spørsmålstegn ved kuttet, mener Norges Bank Watch.

Selv om sentralbanken gjennom pressemeldinger og rapporter har vist til at utviklingen i boligprisene har påvirket rentesettingen, er det ikke lett å finne igjen argumentene i de økonomiske modellene som sentralbanken presenterer.

- Boligpriser og kredittvekst er aldri nevnt som selvstendig grunn til å endre renten, konstaterer Wilhelmsen.

Gir Olsen godkjent
Wilhelmsen, som er rente- og valutastrateg i Swedbank First Securities, har sammen med Ragnar Torvik, professor ved NTNU og Andres Vredin, som er sjef for Business and Policy Studies i Stockholm, stått for årets rapport fra Norges Bank Watch.

De tre har hatt oppgaven med å gjennomføre en uavhengig gjennomgang av Norges Banks analyser, vurderinger og renteendringer i løpet av det siste året.

Og til tross for uklarhetene i kommunikasjonen gir de tre sentralbanksjef Øystein Olsen godkjent-karakter for hans første år som sentralbanksjef.

"Gitt den store usikkerheten rundt utviklingen i verdensøkonomien og dilemmaet med å balansere ulike risikofaktorer, er det vanskelig å argumentere for at Norges Bank har gjort noen store feil", konkluderer de tre i rapporten som ble lagt frem tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.