Statsminister Jens Stoltenberg ofret mandag litt valgkamptid for en av verdens mektigste finansmenn, Goldman Sach-topp Lloyd Blankfein.
Mange beskylder nettopp Goldman Sachs for å ha vært en av hovedaktørene bak finanskrisen i 2008, blant annet gjennom aggressivt salg av råtne boliglån.
Blankfein på sin side mener verdensøkonomien er i en mye bedre stilling nå sammenlignet med et år tilbake, og sier folks tillit til økonomien har økt betraktelig.
Samtidig understreker han at mye fortsatt kan gå galt.
– Det gjenstår en enorm jobb med å få ned arbeidsledigheten og få reguleringer på plass, sier Blankfein til DN.
– Det er alltid interessant å høre Blankfeins vurderinger av verdensøkonomien, fordi han er så nært det som skjer. Norge er en liten, åpen økonomi som avhenger mye av det som skjer internasjonalt, sier Stoltenberg.
«Unikt i verdenshistorien»
Den amerikanske investeringsgiganten Goldman Sachs har tidligere gitt råd til den norske stat om blant annet delprivatiseringen og børsnoteringen av Telenor og Statoil.
Statens Pensjonsfond Utland, eller oljefondet, eier 0,47 prosent av Goldman Sachs. Verdien av posten er 1,6 milliarder kroner. Totalt har oljefondet en verdi på over 4500 milliarder kroner.
Blankfein gir honnør til regjeringen i en valgkamptid da handlingsregelen er under press fra opposisjonen. Handlingsregelen sier enkelt sagt at man over tid skal bruke fire prosent av den kapitalen som står inne på oljefondet. Intensjonen med handlingsregelen er å unngå at de store olje- og gassinntektene ødelegger norsk økonomi forøvrig.
– Det er helt eksepsjonelt hvordan Norge motstår fristelsen til å bruke opp oljepengene. Det sier noe om det politiske lederskapet, men også om det norske folks karakter. Tanken om at rikdommen skal tilhøre flere generasjoner er unik i verdenshistorien, sier Wall Street-toppen til Dagens Næringsliv.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.