Mandag la Ådne Cappelen fra SSB frem en foreløpig rapport om grunnlaget for lønnsoppgjørene i 2014.
Tallene fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) viser en gjennomsnittlig årslønnsvekst på 3,9 prosent fra 2012 til 2013, noe som er på linje med de foregående år.
Forskjellene mellom de forskjellige områdene er imidlertid større enn i 2012, påpekte TBU-leder Ådne Cappelen, da han presenterte tallene (se tabell nederst i saken).
Lønnsveksten for de største sektorene i Norge utenom staten varierte mellom 3 prosent for ansatte i helseforetakene og 6,7 prosent for ansatte i finanstjenester.
- Det er bonusutbetalinger som slår ut kraftig for finanssektoren, sier Cappelen.
Peker på børsoppgang
Gruppen for finanstjenester omfatter noen flere grupper enn forhandlingsområdet bank og forsikring - blant annet meglerhus.
Cappelen understreker at bonusutbetalinger er noe som varierer veldig fra år til år, og at den sterke lønnsøkningen derfor ikke nødvendigvis gjenspeiler en trend.
- Jeg er riktignok litt overrasket over at denne bonuskompenenten i finansbransjen slår såpass sterkt ut, sier SSB-forskeren til DN.no.
- Samtidig er det klart at det går bra i bransjen generelt sett, og det har vært en oppgang på børser, påpeker han.
TIl sammenligning var lønnsoppgangen under finanskrisen i 2009 på 0,4 prosent for finansbransjen.
Inflasjon på 2,5 prosent
I den foreløpige rapporten fra SSB anslås det videre at reallønn etter skatt i gjennomsnitt å ha økt med 1,8 prosent fra 2012 til 2013, mot 3,2 prosent året før. Bak nedgangen ligger en konsumprisvekst på 2,1 prosent, mot 0,8 prosent året før.
TBU regner med et overheng på 0,75 prosent i gjennomsnitt for ansatte i de største forhandlingsområdene eksklusive staten. Overhenget varierer fra 0,75 prosent i helseforetak til 1,75 prosent for industrifunksjonærer.
Overheng er lønnstillegg gitt ifjor og som slår ut på årets lønnsvekst.
Beregningsutvalget anslår en vekst i konsumprisene på 2,5 prosent fra 2013 til 2014. Det er svakere krone som gir økt inflasjon, og utvalget legger til grunn en gjennomsnittlig kronesvekkelse på fem prosent gjennom året.
Høyt kostnadsnivå
Når det gjelder de makroøkonomiske utsiktene, peker utvalget spesielt på to punkter:
- Moderat vekst i norsk økonomi og fortsatt lav ledighet
- Fortsatt svak vekst internasjonalt, men mer positivt enn i fjor
Cappelen viser til at tradisjonell industri i Norge sliter med et høyt kostnadsnivå.
De siste årene har den kostnadsmessige konkurranseevnen for industrien svekket seg på grunn av høyere lønnskostnadsvekst i Norge enn hos handelspartnere og på grunn av styrking av kronen.
Gjennomsnittlig timelønnskostnader for ansatte i industrien i Norge i 2013 var anslagsvis 55 prosent høyere enn et handelsvektet gjennomsnitt av våre handelspartnere i EU, målt i felles valuta, opplyser TBU. Dette er to prosentpoeng mindre enn i 2012, noe som forkares med fjorårets kronesvekkelse.
Fjorårets tall er kraftig nedrevidert, fra 69 prosent til 57 prosent, etter at TBU har begynt å bruke et nytt beregningsgrunnlag.
Rammene for lønnsoppgjøret
Den foreløpige rapporten vil legge rammene når konkurranseutsatt sektor - frontfaget - skal starte lønnsforhandlingene 1. april.
Den norske frontfagmodellen innebærer at det er frontfaget som skal forhandle først i lønnsoppgjørene. Omtrent én måned etter at frontfaget er ferdig, begynner normalt sett forhandlingene for offentlig sektor.
Hovedversjonen av rapporten kommer i slutten av mars - én ukes tid etter at den endelige lønnsstatistikken for 2013 er klar. Den endelige NOU-versjonen er mer detaljert på det som har med lønnsutvikling, inntektsfordeling, lønn etter utdanning og kjønn og så videre. TBU vil deretter legge frem en oppfølgingsrapport senere i halvåret.
Årslønnsvekst i 2012 og 2013 i noen forhandlingsområder (lønnvekst i prosent fra året før)
Kilde: SSB(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.