Rundt 65 norske kommuner har i dag innført boplikt i hele eller deler av kommunen for å sikre at helårsboliger ikke blir brukt som fritidsbolig.
Jusprofessor Ørnulf Rasmussen sier til Dagens Næringsliv at regjeringen Solberg ikke behøver å gå til Stortinget, men kan fjerne boplikten med et pennestrøk.
– Man bare vedtar en ny forskrift som opphever den gamle forskriften, og det trengs det ingen lovendring til, sier Rasmussen til DN og viser til konsesjonsloven som regulerer omsetningen av fast eiendom i Norge. Kan oppheves raskt.
Han viser til at det opplagt ville være dårlig forvaltning å fjerne forskriftene «over natten» uten å innkalle kommunene det gjelder til et høringsmøte, selv om han tror en høring kan bli spill for galleriet så lenge regjeringens standpunkt er så klart.
Delvis medhold
Rasmussen får delvis medhold av professor emeritus Thor Falkanger ved Universitetet i Oslo.
– Det er iallfall klart at regjeringen kan instruere Statens landbruksforvaltning om at heretter skal det ikke gis flere forskrifter. Men det jeg ikke vil uttale meg om, er om man kan pålegge Statens landbruksforvaltning å trekke tilbake alle de forskriftene som er gitt, altså oppheve dem. Umiddelbart vil jeg tro svaret er ja, men jeg vil ikke gi noe definitivt svar, sier Falkanger.
Det er i dag Statens landbruksforvaltning som formelt gir kommunene som søker om det forskrift til å innføre boplikt.
Frp-ordfører vil beholde
Hvaler er en kommunene som har boplikt.
Der vil Frp-ordfører Eivind Norman Borge strikk i strid med partiprogrammet beholde boplikten for å sikre at barnefamiliene har råd til å bo der.
– Vi trenger boplikten for å prøve å ta av for presset på det eksisterende boligmarkedet og på nye boliger. Det er et voldsomt press fra nesten hele Sørøst-Norge på boligmarkedet vårt, folk som ønsker å kjøpe eneboliger som fritidsboliger, sier Norman Borge til DN.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.