– Hva med investeringene i andre selskaper? Kanskje er det gode grunner til at religion bør være religion, og politikk forbli politikk, skriver han i en kronikk i Stavanger Aftenblad.

Borten Moe mener Kirken i senere år har vist «stadig større tilbøyelighet til å uttale seg om politiske spørsmål, det vil si blande børs og katedral.» Han tar Statoil kraftig i forsvar og slår fast at verden trenger mer fossil energi for å løfte mennesker i utviklingsland ut av fattigdom.

Støtter Borten Moe
Fremskrittspartiets klima- og energipolitiske talsmann Per-Willy Amundsen støtter helhjertet opp om Borten Moe.

– Dessverre ser vi altfor ofte at kirkeledere blander seg inn i kontroversielle politiske saker. Kirkeledere som deler ut moralsk fordømmelse i politiske spørsmål gir ubehagelige assosiasjoner til historien og religiøse ledere fra religioner de ikke burde like å bli sammenlignet med, sier Amundsen til NTB.

Leder for Kirkerådet, Svein Arne Lindø, mener Borten Moe tar feil.

– At kirken går foran og viser vei i etisk relevante spørsmål, er ikke noe nytt. Hele Den norske kirkes engasjement for skaperverk og bærekraft har sitt utspring i troen på Gud, sier Lindø.

Må ta ansvar
Han avviser statsrådens påstand om at kirken ikke kan agere politisk relevant.

– Kampen for urfolks rettigheter, klimarettferdighet og vern om skaperverket er ikke partipolitisk betinget, men dreier seg om hvordan vi må ta ansvar for at den politikken som føres, er etisk forsvarlig, sier Lindø.

– Vårt engasjement handler om å ta de riktige politiske valgene basert på en etikk som ivaretar våre medmennesker og miljø, understreker kirkerådslederen.

Motstanderne av oljesandprosjektet fikk kun 2,14 prosent av stemmene og tapte kampen på Statoils generalforsamling tirsdag. Nå vil Den norske kirke selge seg ut av den norske oljegiganten. Opplysningsvesenets Fond, som forvalter eiendommene til Den norske kirke, starter salget av Statoil-aksjer til uka.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.