Generalsekretæren i Europarådet, Thorbjørn Jagland, krysser fingrene for at EU-lederne nå har funnet tiltakene som skal løse gjeldsproblemene i Europa.
– Hvis EU ikke klarer å løse gjeldskrisen og det igjen fører til at eurosamarbeidet går i oppløsning, vil det også være veldig mange andre forhold som vil ødelegges. Jeg frykter da en renasjonalisering av politikken i Europa på mange områder. Vi må være klar over at det vil være starten på en oppløsning av det indre marked og at vi igjen kan få stengte grenser i Europa, sier Jagland til Dagens Næringsliv.
Alternativet verre
Tidligere dennne uken viste en ny meningsmåling rekordlav oppslutning om et norsk EU-medlemskap. Knapt 19 prosent ville nå stemt ja til EU. Til og med i medlemslandet England er det snart flertall mot.
Les: Sjokkmåling for eu-tilhengerne og Nå vil 6 av 10 briter ha ny folkeavstemning om EU
Jagland forstår at mange både i Norge og Europa mener at det europeiske samarbeidet ikke fremstår som så veldig attraktivt om dagen, men mener at folk ikke er klar over hva som er alternativet til dagens samarbeid.
– Hvis det indre markedet skulle begynne å gå i oppløsning og grenseproblematikken igjen skulle oppstå, så vil folk begynne å elske EU igjen, sier han.
Jagland mener en betydelig svakhet med eurosamarbeidet er at det ikke var riktig skrudd sammen fra starten av.
– Det var mange som sa at en felles valuta måtte ledsages av en felles økonomisk politikk. Når jeg snakker med toppledere i EU i dag, erkjenner alle at mye skulle vært gjort annerledes fra begynnelsen av. Men det er jo slik at ingenting blir helt perfekt fra starten av, sier han til DN.
Frykter ungdomsledigheten
Jagland ser lyst på mulighetene for å løse gjeldskrisen i Europa, selv om det er vanskelig og vil ta land tid.
– Det er så mye som står på spill. Derfor er jeg optimist. En av de største utfordringene er ungdomsledigheten i hele Europa. Dette må løses. Det kan ikke gå så mange tiår med så høy ledighet før det får alvorlige politiske konsekvenser. I tillegg er det et stort dilemma at land tvinges til å løse krisen ved å skjære ned på budsjettene når dette fører til økt ledighet, sier Thorbjørn Jagland til DN.
Les også på DN.no i dag:
<b>&laquo;Nå kan Hellas redde seg selv&raquo;</b>
<b>Italia må kutte gjelden kraftig</b>
<b>Spanske banker er rasende på Brussel</b>
<b>På innsiden: Euroløsningen</b>
<b>Leder DN: Råtten gjeld</b>
<b>- Kina klare med milliarder til eurolandene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.