DN.no ønsket svar på hvordan statsminister Jens Stoltenbergs nyttårstale om at "ingen arbeidstakere skal frykte å bli syke" samsvarer med at skattebetalende arbeidstakere over 70 år nektes en eneste krone i sykepenger.
Les saken: Jobber og betaler skatt - nektes sykelønn
Begrunnelsen kommer på e-post fra arbeidsdepartementet, via seniorrådgiver Gro Ørsal.
- Det er et hovedprinsipp i folketrygden at man ikke får to folketrygdytelser samtidig for å dekke samme formål. Fyller du vilkårene for to trygdeytelser som kompensasjon for inntektstap, kan du etter dagens regelverk som hovedregel velge ytelse. Den øvre aldersgrensen for eksempel for dagpenger, arbeidsavkl#229spenger og uførepensjon er 67 år. Begrunnelsen for det er at rett til alderspensjon inntrer ved 67 år. Også for sykepenger endres regelverket ved 67 år, selv om det er lempet noe på i forhold til dette prinsippet gjennom at personer mellom 67 og 70 år, som har tatt ut full alderspensjon og er i arbeid, har en begrenset sykepengerett (rett til sykepenger i inntil 60 dager).
I dagens system får man ikke sykepenger etter 70 år, fordi sykepenger ytes til den som taper pensjonsgivende inntekt pga. arbeidsuførhet. Pensjonsgivende inntekt fastsettes for hvert år fra og med fylte 17 til og med fylte 69 år. Dersom man er i jobb etter fylte 70 år og blir syk eller sykmeldt, taper man ikke pensjonsgivende inntekt. Man har derfor ikke rett til sykepenger, men beholder sin pensjon, skriver Ørsal i e-posten til DN.no
På oppfølgingsspørsmål fra DN.no om myndighetene har noen kvaler med å nekte en skattebetalende arbeidstaker sykepenger, og hvordan detet samsvarer med nyttårstalen til Stoltenberg, viser departementet til svaret overfor.
At prinsippet om å ikke gi noen to folketrygdytelser for samme formål ikke gjelder for personer mellom 67 og 70 år, forklarer departementet slik:
- Opprinnelig hadde personer med inntekt over 2G og gradert alderspensjon en begrenset sykepengerett på 90 dager, mens personer som hadde full alderspensjon ikke hadde sykepengerettigheter. Fra 1. januar 2008 til 1. januar 2010 er reglene for inntektsprøving av alderspensjonen for 67-69 åringer gradvis utfaset, slik at denne gruppen fra 1. januar 2010 kan ha full arbeidsinntekt ved siden av alderspensjonen uten at det skjer en avkorting av alderspensjonen. Avvikling av inntektsprøvingen førte til at disse alderspensjonistene samtidig mistet rett til sykepenger. Det er derfor foretatt lovendringer som innebærer at personer mellom 67 og 69 år som har pensjonsgivende inntekt på over 2G i dag har en begrenset sykepengerett i 60 dager. Begrunnelsen har vært at en har ønsket å legge bedre til rette for økt fleksibilitet innenfor dagens pensjonssystem, slik at den enkelte i større utstrekning kan kombinere pensjon og inntekt. Avvikling av reglene for inntektsprøving har gjort det mer lønnsomt å fortsette i arbeid, og stimulerer eldre arbeidstakere til å forlenge yrkeskarrieren.
Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.