En representant for næringslivet, en økonom og en forsker - hva hadde de skrevet i attesten til Trond Giske?

Idet fireårsperioden som handels- og næringsminister går mot slutten for Ap-statsråden, er det mange av de samme inntrykkene som sitter igjen hos de tre i panelet.

Konklusjonene er imidlertid sprikende, og svarene viser at ministerpostens betydning for næringslivet fremdeles er omdiskutert.

- Hadde ambisjoner
- Jeg ønsker meg en supernæringsminister som har tyngde og erf#229 til også å få med seg resten av regjeringen på tiltak, sier direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke til DN.no.

Hammer Madsen er i dag svært bekymret over at produktivitetsveksten i Norge ennå ikke har tatt seg opp etter finanskrisen.

Det er behovet for økt omstillingsevne som er årsaken til at arbeidsgiverorganisasjonen nylig lanserte en rekke tiltak de mener er helt nødvendige for å få utviklingen på rett kjøl.

- Hvor viktig er egentlig næringsministeren i denne sammenheng?

- Det kommer egentlig veldig an på hvem som fyller jobben. Næringslivet spenner over så mange områder, og det kan derfor ikke være sånn at vi har en næringsminister som ikke har gjennomslag i resten av regjeringen, sier Hammer Madsen.

- Trond Giske hadde ambisjoner, men hvor var resten av regjeringen? Arvtakeren må få Erna og de andre ministrene til å se næringslivets behov, sier Virke-direktøren.

- Aktiv næringsminister
Selv om Virke-direktøren er langt i fra fornøyd med hvordan den sittende regjeringen har lagt til rette for norsk næringsliv, mener hun Giske har gjort mye riktig.

- Han har satt næringslivet på kartet på en tydeligere og klarere måte enn vi har sett på lenge, sier Hammer Madsen og fortsetter:

- Departementet har jobbet med mange viktige og store saker, men Giske har dessverre ikke fått med seg de andre departementene. Jeg skulle ønske at han hadde hatt sterkere gjennomslagskraft hos sine kolleger.

- Hvorfor har han ikke hatt det?

- Det dreier seg nok om vårt politiske styre, ikke minst Finansdepartementets rolle, og ikke om han som person, svarer hun.

Flere stormer
Styreutnevnelser i Telenor og Kongsberg Gruppen, rot rundt ansettelsen av ny toppleder i Entra Eiendom og håndteringen av Cermaq-salget. Det er liten tvil om at det til tider har stormet rundt Giske.

Valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen mener likevel de rødgrønne kunne hatt en bedre sjanse til å bli gjenvalgt dersom flere ministere var like aktive som næringsministeren. Handlekraft er noe som appellerer til velgerne, understreker han.

- Trond Giske har gjort tabber, det mener også jeg. Samtidig er det stort sett langt å foretrekke en minister som av og til gjør tabber enn en minister som sitter i ro og lar mosen gro over seg. Så får det heller være at de av og til går på snørra og gjør tabber, sier Aarebrot.

Dette har Trond Giske og NHD jobbet offensivt med de siste fire årene: Sjekk listen nederst i saken!

Norske bedrifter i utlandet
Aarebrot mener næringslivet selv har en tendens til å bruke for lettvinte karakteristikker av ministerposten.

- Vi lever i en globalisert tidsalder, og norske virksomheter i utlandet trenger en norsk næringsminister for å representere dem overfor vertslandets regjeringer. Den utenrikspolitiske komponenten ved næringsministeren blir nok undervurdert. Jeg vil jo for eksempel si at Telenor i India måtte være rimelig glad for at vi hadde en, sier han.

Det var i mai ifjor at Giske dro til India sammen med Telenor-sjefen for å legge inn et siste støt for å redde telegigantens milliardsatsing i landet.

- Det var ikke i samsvar med ministerposten at han skulle gjøre det, og da er det litt morsomt å konstatere at det var akkurat var det Giske var blitt kritisert for av Telenor noen uker før - nemlig å gå langt utover det en norsk ministere normalt gjør, sier han.

- Ikke viktig
Sjeføkonom i Swedbank First Securities Harald Magnus Andreassen er ikke like overbevist, verken om ministerens rolle eller den jobben Giske har gjort.

- I all hovedsak er ikke en næringsminister viktig for næringslivet. Det som er viktig er at den overordnede økonomiske politikken er fornuftig og langsiktig, og det har den vært i stor grad. Næringslivet har hatt det bra, men det skyldes ikke næringsministeren, mener han.

- Når planen til de borgerlige partiene er å selge ut en del av de statseide selskapene, vil den kommende næringsministeren imidlertid ha en viktig rolle med å få dette gjennomført på en gode og kløktig måte, sier Andreassen.

- Hvilke inntrykk sitter du igjen med av den jobben Trond Giske har gjort?

- Man husker en del uheldige episoder om Giskes ganske aktive utøvelse av eierskapet, valg av styremedlemmer og synspunkter på hva selskaper skal gjøre. Det kommer han ikke heldig unna, sier sjeføkonomen.

- Samtidig har Giske på mange måter vært næringslivets mann på den måten at han har skjønt betydningen av et sterkt næringsliv. En aktiv og kanskje til tider vel aktiv næringsminister. Det siste er negativt fordi det betyr at han har vært upresis med tanke på de grensene som finnes mellom hva en stor eier skal kunne bestemme, sier han.

Gir karakterer
- Så hva ville panelet på tre gitt Giske i karakter på skalaen A til F?

- Av meg får han en gjennomsnittlig karakter, det vil si B til C. Han har ikke utmerket seg som en eksepsjonell statsråd, sier sjeføkonom Andreassen.

- En klar B, mener valgforsker Aarebrot.

- Jeg gir ham gode skussmål, sier Virke-direktør Hammer Madsen.



Les også: - Meningsløst å selge seg ned i Statoil (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.