Sett i verdensmålestokk er norske forbrukere betydelige miljøsyndere.

Onsdag fikk barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) og miljø- og bistandsminister Erik Solheim (SV) overrakt en rapport fra Vestlandsforskning som viser at det som kalles det økologiske fotavtrykket ikke er blitt mindre. Selv om Brundtland-kommisjonen i 1987 gjorde det klart at fotavtrykket måtte redusere, er det omtrent like stort per person i Norge i dag som det var i 1987.

Økologisk fotavtrykk er et begrep som brukes for å kvantifisere hva slags belastning forbruket utgjør for miljøet.

Vestlandsforskning har gjennomført undersøkelsen på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet og Miljøverndepartementet.

Rapporten viser at flytransporten har økt sterkt de siste 20 årene, mens avtrykket fra matvarer, annen transport og bolig er mer stabilt. Økt import av produkter fra utlandet, særlig Kina, og økende omfang av godstransport har bidratt til å øke avtrykket.

Forbrukeren i søkelyset
– Vi ønsker å rette søkelyset mot forbrukeren. Bevisstheten om miljøspørsmål er økende, men det er behov for informasjon. Det er viktig å vite hvilke endringer som må til i dagliglivet for å redusere miljøbelastningene økt forbruk fører til, sier Huitfeldt.

Hun reiser spørsmålet om det er nødvendig med en egen utredning om endringene i forbruket sett ut fra miljø og klima.

Ikke pekefinger
Erik Solheim sier det ikke nytter med noen moralsk pekefinger og fy, fy for å endre folks vaner.

– Men det kan ikke være slik at noen skal ha rett til å sette større fotavtrykk enn andre. Dette betyr at innbyggerne i de rike landene må redusere sine fordi det er umulig at ni milliarder mennesker skal ha de samme fotavtrykkene som oss i Norge, sier han.

Solheim trekker fram at utslippene fra forbruk øker drastisk selv om teknologien blir bedre og bedre.

– Norge har et økologisk fotavtrykk som er ikke er bærekraftig i global sammenheng, konkluderer han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.