– Det budskapet jeg hadde til min motpart i Algerie, er at gislenes liv må settes i høysetet. Det må være det aller viktigste, og alle tiltak de måtte gjennomføre, må ta solid høyde for det, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), som har vært i kontakt med sin kollega i Algerie.

– Gislene og gisseltakerne er på innsiden, og en god del algeriske styrker er på utsiden. Både gisler og gisseltakere er på en måte låst inne i anlegget og er der sammen, det er det som gjør situasjonen så kompleks, og derfor eventuelle aksjoner må ta hensyn til gislenes liv, sier Eide til NTB.

Norske myndigheter holder også løpende kontakt med myndighetene i landene som de øvrige gislene kommer fra. Eide sier de deler informasjon med hverandre og forsøker å en felles holdning overfor algeriske myndigheter om veien videre.

Norske gisler
Statoil-anlegget i In Aménas øst i Algerie ble angrepet onsdag morgen og det utviklet seg senere til en gisselsituasjon. 17 Statoil-ansatte er direkte berørt av gisseldramaet, og fem av dem er i sikkerhet. To av dem er lettere skadd. Situasjonen er uavklart for tolv Statoil-ansatte, blant dem er det ni nordmenn og tre lokalt ansatte. Enkelte utenlandske nyhetsbyråer har meldt at en nordmann var blant de drepte i Algerie, men det er lite som tyder på at dette stemmer, ifølge norske myndigheter.

– Vi følger dette meget nøye, både vi og arbeidsgiver Statoil, og vi har ikke noe informasjon som tilsier at en nordmann er blitt drept, understreker Eide.

Krisestab
Han forteller videre at krisestaben har vært i drift hele natten, med en rekke mennesker fra UD og andre berørte departementer involvert.

– Vi samler informasjon og holder veldig nær kontakt med Statoil. Det er en del Statoil-folk hos oss, og UD-folk er hos dem. I tillegg har vi tett kontakt med de andre berørte landene, først og fremst Algerie.

– Vi tilbyr den støtte Algerie føler de måtte ha behov for, og vi har sendt ned et utrykningsteam som skal styrke ambassaden. Dette er ikke en gruppe som skal gå inn i selve situasjonen, men styrke det diplomatiske nærværet.

Anlegget i In Aménas opereres av Statoil sammen med britiske BP og Algeries statlige olje- og gasselskap Sonatrach. Gislene skal være fra ni eller ti land, og flere medier har meldt at det til sammen dreier seg om 41 gisler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.