I en fersk undersøkelse fra Nav kommer det frem at 98 prosent av nordmenn ser svært alvorlig på trygdesvindel, mens bare halvparten synes det å jobbe svart er like ille.

Å jobbe svart kommer nederst på listen over alvorlige handlinger, bak doping blant idrettsfolk, å oppgi uriktige opplysninger på selvangivelsen, å kaste avtall i naturen og smugle sigaretter for videresalg.

- Det er et sunnhetstegn at så mange har den holdningen til trygdemisbruk, men det er skremmende at så få ser på svart arbeid på samme måte, mener Finn Bergesen jr.

Den tidligere NHO-sjefen snakket på Nav-seminaret «Ut og stjæle trygd». Han er sjokkert over funnnene i undersøkelsen, og mener det må en markert holdningsendring til.

Lov å være syk
Han peker på at trygdemisbruk og svart arbeid henger tett sammen, fordi man vet at en stor andel mennesker som mottar trygd jobber svart ved siden av.

- Det er lov å være syk. Men det er ikke greit å være syk og få trygd, og jobbe svart i tillegg. Man velter en ekstrakostnad over på andre, mener han.

Tyveri fra felleskapet
Han mener Norge har en kjempeutfordring med de 700.000 menneskene i arbeidsfør alder som står utenfor arbeidslivet. Hovedansvaret for å få bukt med dette enorme problemet ligger i hendene på politikerne, som må lage regler som ikke åpner for misbruk.

- Dette er et tyveri fra felleskapet der andre lider økonomisk tap fordi man tar ut for mye. Det er et økende problem. Man har avdekket trygdesvindel for 700 millioner kroner, men det er bare toppen av isfjellet, sier han.

Vil ha Rot-avdrag
Bergesen foreslo for en tid tilbake ordning som de har i Sverige, der man får trukket av halvparten av arbeidskostnaden til en innleid håndverker på skatten, det såkalte Rot-avdraget. På den måten gir man et økonomisk insentiv for å gjøre ting hvitt.

Hvis man omregner pengesummen som forsvinner til svart arbeidskraft i Sverige hvert år til norske størrelser, mener Bergesen jr. at rundt 115 milliarder kroner er i den svarte økonomien. Hadde man greid å få disse pengene tilbake i den hvite økonomien hadde det gitt store inntekter til staten.

- En ordning som de har i Sverige kunne dermed betydd rundt 60 milliarder inn i den norske statskassen. Det er utrolig mye, og utgjør en stor del av den norske helseregningen, sier han.

Store utfordringer
Finansminister Kristin Halvorsen kommer til å møte store utfordringer de neste årene når hun er nødt til å stramme kraftig inn igjen i statsbudsjettene. Hun har ennå ikke funnet ut hvor hun skal ta pengene fra.

 

Les også: - Ingen klare kuttkandidater

Bergesen jr. fikk imidlertid null respons fra finansministeren, og ble bryskt avslått.

- Man må gjøre det lønnsomt å jobbe hvitt. Jeg savner kreativitet i utformingen av systemene, sier han.

DN.no har i en serie artikler rettet søkelys mot den store andelen nordmenn i arbeidsfør alder som er utenfor arbeidslivet. Under kan du lese alle sakene. Se også faktaboksen til høyre på siden.

<b>- Engangsbillett ut av arbeidsmarkedet</b>

<b>- Jeg deler uroen</b>

<b>- En kultur av velferdsavhengighet</b>

<b>681.000 arbeidere betaler Norges uføreregning</b>

<b>Sannheten om norsk ledighet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.