- Dersom krisen blir langvarig og sprer seg til flere land, kan det ramme norske arbeidsplasser i eksportindustrien, sier Johnsen til VG.

Ansvarlighet

Nå maner Johnsen og regjeringskollega, administrasjonsminister Rigmor Aasrud, (Ap) til moderasjon i det statlige lønnsoppgjøret som følge av krisen.

- Situasjonen i Hellas skyldes etterdønningene av første fase av finanskrisen. Ansvarlige lønnsoppgjør er nødvendig for å sikre at norsk økonomi kommer best mulig gjennom krisen. Vi må unngå at lønnsveksten fortsatt blir høyere enn i utlandet og dermed svekker norsk konkurranseevne, sier Aasrud til VG.

Aasrud er statens representant i lønnsforhandlingene, mens Johnsen styrer pengesekken for hele nasjonen. Også han vil dempe lønnsveksten.

Styrket krone

- Det er den konkurranseutsatte industrien som nå særlig kan bli berørt av situasjonen i Hellas. Vi har allerede sett at kronen har styrket seg mot euroen, noe som slår direkte inn på deres konkurranseevne. Lønnsoppgjøret blir nødt til å ta hensyn til denne situasjonen, sier Johnsen.

Finansministeren frykter at ikke bare Hellas, men også andre gjeldstyngede land som Spania og Italia, kan kaste Europa ut i et økonomisk kaos.

- Norske bedrifter blir rammet både indirekte og direkte. Det kan bli vanskelig for dem å komme inn på markedet i Europa, ettersom det i en del land blir mindre. Men norske bedrifter rammes også indirekte, hvis vi får et særnorsk rentenivå og kronen styrker seg. Vi har allerede sett noe av denne effekten, sier Johnsen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.