Jens Stoltenberg skal ha gitt ordre om å gå til full krig mot Kjell Inge Røkke, skriver VG.

Det bekrefter meget sentrale regjeringskilder overfor VG. Vurderingen på toppen av regjeringsbygget er at verken regjeringen eller Ap har råd til å tape så mye som et lite slag i kampene som nå følger.

Det ufravikelige kravet er at det gjennomføres en generalforsamling i Aker Solutions. Det understrekes at dette kravet står helt uavhengig av hva de forskjellige granskinger og juridiske betenkninger måtte konkludere med.

Stoltenberg: - All tvil må fjernes

Sikre på seier
Strategene i regjeringen er sikre på at de kommer til å vinne krigen, og at det bare er et tidsspørsmål før Røkke gir etter.

– Det er ikke staten som har dårligst tid, for å si det sånn, sier en sentral kilde.

– Det er ikke andre løsninger. Enten er transaksjonene ugyldige, eller så må de behandles på en ekstraordinær generalforsamling, sa Stoltenberg til VG mandag kveld.

Striden om en ny generalforsamling er helt vesentlig, fordi aksjonæravtalen mellom staten, Aker og svenske Investor/Saab sier at beslutninger som krever generalforsamling i Aker Solutions ASA, også må være enstemmige i styret i Aker Holding der staten er representert. Dermed vil en ny generalforsamling i praksis innebære at staten får vetorett i spørsmålet om det omstridte aksjekjøpet.

Les også: Røkke-granskere har tjent rått på Røkke

Røkke har en plan
Ifølge Dagbladet skal Kjell Inge Røkke og Aker ha planer om å tilby Stoltenberg og Sylvia Brustad en ærefull retrett i slaget om Aker. Aker-ledelsen vil gi etter for kravet om en generalforsamling, men saken Røkke ønsker å presentere for generalforsamlingen er ikke den omstridte transaksjonen, men finansieringen av den.

– Transaksjonene er korrekt gjennomført slik vi er organisert. Vi har ikke endret vårt standpunkt i forhold til den saken, sier konsernsjef Simen Lieungh i Aker Solutions til Dagbladet.

Han skisserer i stedet et annet alternativ. Han mener statens innsigelser kan deles opp i to ulike saker. Den ene er den omstridte transaksjonen. Det andre er finansieringen av den. Transaksjonene er gjennomført, men ikke betalt for. Lånet på to milliarder som skal finansiere oppkjøpene er ennå ikke tatt opp.

– Om våre aksjonærer har en klar oppfatning av at lånene skal behandles av generalforsamlingen, vil vi vurdere det, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk i Aker Solutions.

– Dette kan godt vise seg å være en farbar vei, sier konserndirektør Geir Arne Drangeid i Aker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.