Statkrafts styreleder Arvid Grundekjøn tok tirsdag ettermiddag et kraftig oppgjør med staten som eier på First Securites' energiseminar.
Næringsminister Trond Giske var på seminaret for å dele ut prisen for årets styreformann, og prisutdelingen skulle startet klokken 15.30, direkte etter Grundekjøns foredrag.
Men da næringsministeren kom inn bakerst i salen fortsatte Grundekjøn med å lange ut mot Nærings- og handelsdepartementet, og Giske måtte stå i mørket og høre på et 15 minutter langt angrep mot staten.
- Vi sitter her som styre, og føler at selskapet gjør det bra og er veldig ivrige etter å gjøre en jobb som er vanskelig å gjøre. Det er utfordrende å ha en eier som har et slikt beslutningssystem, sier Grundekjøn.
Tar lang tid
Det er nemlig nå 16 måneder siden Grundekjøn sendte forslag til Nærings- og handelsdepartementet om ny strategi for Statkraft. Samlet har Statkraft planlagt investeringer på 90 milliarder kroner frem til 2015.
Et enstemmig styre har ifølge DN bedt eieren om åtte milliarder kroner i ny kapital, i tillegg til at staten reduserer sine årlige utbytter fra nær 100 til mellom 50 og 75 prosent av overskuddet.
Selskapet har ennå ikke fått svar fra eieren, og det kommer mest sannsynlig ikke før til høsten.
- Det har vist seg å ta lang tid, og jeg skal ikke si at ikke alle har arbeidet hardt. Men jeg er her i dag for å vise at det er utfordrende å ha en eier som har et slikt beslutningssystem. De viser hele tiden til prosesser og politiske baser, sier han.
- Hvofor er det vanskelig å implementere denne planen? Hvorfor kan man ikke bare gå for planen og si at dette er en god mulighet, spør styrelederen.
Vil beholde hver tredje krone
Han viser til at andre selskaper med staten som hovedeier betaler ut utbytte på mellom 30 og 60 prosent. De seneste årene har Statkraft betalt ut et utbytte på 85 prosent i snitt.
- Vi ønsker å beholde hver tredje krone vi tjener, vi mener at det er fair og verdiskapende å følge oppfordringen fra vårt styre, sier han.
- Det er på tide at Statkraft blir sett på som et selskap i sin egen rett, og at eieren skal fokusere mer på verdiskapningen. Vi føler at vi står overfor "tekniske problemer" knyttet til handlingsregelen og at vi står opp mot noen gode hensikter i statsbudsjettet.
Forrige gang en styreleder i Statkraft gikk ut i offentligheten med sin frustrasjon over at staten tok hele overskuddet hvert år, ble han ikke gjenvalgt.
- Jeg håper at dette blir sett på som et konstruktivt bidrag til å hjelpe oss å se at vi sitter på en diamant, avslutter Grundekjøn.
Litt overrasket
Om Grundekjøn blir gjenvalgt eller ikke, er ikke kjent. Men næringsministeren legger ikke skjul på at han er overrasket over at styrelederen tar oppgjør med eieren sin i media.
- Jeg er litt overrasket. Jeg ser ikke så mange andre selskaper der styreledere tar de diskusjonene i offentligheten, og synes heller man skal ta en direkte dialog, sier Giske etter presentasjonen.
- Kommer dere til å raske på i prosessen nå?
- Vi kommer til å bruke den tiden vi trenger. Statkraft har bedt om et beløp i mangemilliardklassen, og det er ingen selvfølge for oss å legge mange milliarder i Statkraft uten en grundig vurdering. Det går ikke raskere ved at styrelederen går ut mot eieren sin i media, sier han.
Vi jobber videre
Han ønsker ikke å si noe om det vil få konsekvenser for Grundeskjøns stilling.
- Det får ikke noen andre konsekvenser enn at vi jobber videre. Det er styreleders privilegium å velge sine virkemidler. Vi er ikke en privat eier som egenrådig forvalter, dette er fellesskapets penger og det krever prosesser, sier han.
- Kommer du nå til å ta kontakt med ham og si hva du mener?
- Nei, jeg tar det med stor ro, sier Giske.
Les også: - Når du er liten, må du være smart (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.