Statoil-sjef Helge Lund (50) nektes adgang i Stortingets høring for å snakke selskapenes sak om skatteendringene for oljeselskapene, skriver Dagens Næringsliv.

Samtidig ringes oljekjempen ned av bekymrede utenlandske investorer.

Finanskomiteens beslutning om ikke å slippe inn konsernsjef Helge Lund eller representanter for andre oljeselskaper til høringen om konsekvensene av de nye skattereglene, vekker sterke reaksjoner i oljebransjen.

– Det er svært uheldig at hverken Statoil eller andre selskaper får møte til høring, fordi regjeringen har ikke gjort noen analyser av konsekvenser, ingen utredninger eller høringer med industrien før vedtaket ble gjort. Derfor hadde selskapene et ekstra behov for å legge frem sine synspunkter nå, sier administrerende direktør i Norsk olje og gass, Gro Brækken, til DN.

«Vidtrekkende og uavklarte konsekvenser»
Etter å ha fått avslag, sendte Helge Lund i går et brev til alle medlemmene av finanskomiteen der han advarer på det sterkeste mot både skatteforslaget og prosessen rundt:

«Etter vår oppfatning vil gjennomføring av forslaget slik det foreligger ha vidtrekkende og uavklarte konsekvenser for virksomheten på norsk sokkel. Dette skyldes særlig at prosessen står i fare for å skade tilliten til stabile og forutsigbare rammebetingelser, som hittil har vært norsk sokkels fremste konkurransefortrinn.», skriver Helge Lund i brevet til Stortingets finanskomité.

Helge Lund avslutter med å be om et nytt møte før saken konkluderes i komiteen. Leder av finans-komiteen, Torgeir Micaelsen (Ap), sier til avisen at han vil ta opp Helge Lunds forespørsel om et møte med Finanskomiteen når de samles tirsdag.

Telefonen gløder
Statoils konserndirektør for økonomi og finans, Torgrim Reitan, sier til Dagens Næringsliv at telefonen ikke har stått stille fra bekymrede utenlandske investorer etter at regjeringen varslet endringen. Statoil har 200.000 aksjonærer og flere internasjonale analytikere og banker har redusert kursmålet for Statoil.

– Denne skatteendringen har vidtrekkende og uavklarte konsekvenser. Vi har brukt noen dager på å regne igjennom konsekvensene, og vi ser at på sikt vil de bli betydelige, sier Reitan til Dagens Næringsliv.

Statoil er den desidert største aktøren på norsk sokkel, og er operatør for 80 prosent av all olje- og gassproduksjon på norsk kontinentalsokkel. Selskapet er børsnotert, og 67 prosent av aksjene er eid av staten.

Les også: Regjeringen strammer inn skattereglene for oljebransjen


<b>- Reiser spørsmål ved forutsigbarheten og stabiliteten</b>

- Regjeringen trenger desperat å øke populariteten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.