Statsminister Jens Stoltenberg er en bekymret mann.
På Finansnæringens dag i Oslo tirsdag kom det frem at det er først og fremst tre ting vekker særlig bekymring i norsk økonomi.
- Vi har de høyeste boligpriser noensinne. Er noe høyt, kan det også gå ned. Vi har en gjeldsbelastning som er høy. Med økte renter kan det bli ganske interessant, sier Stoltenberg.
Myndighetene jobber nå med nye regler som skal skjerpe kravene til bankene. Finansnæringen er på sin side redde for at reglene skal bli for strenge, og at de kommer til å være strengere enn reglene til utenlandske banker.
- Vi ønsker ikke å komme i en situasjonen igjen der staten må redde bankvesenet, det er av kjærlighet til dere at vi gjør det. Fordi vi har ikke lyst til å sitte der og ta ansvaret og regningen, sier Stoltenberg.
Altfor mange på ytelser
Men i tillegg til boligkrakk er det spesielt to ting som bekymrer Stoltenberg:
- Selv om vi har stanset veksten i uføreandelen, så har vi fortsatt altfor mange nordmenn på helserelaterte ytelser, sier Stoltenberg.
Han mener at myndighetene nå må legge til rette for å bygge broer for disse tilbake til arbeidsmarkedet.
- Når 600.000 mennesker er på ulike ytelser, er dette mennesker som ikke vil være 100 prosent effektive 100 prosent av tiden, sier Stoltenberg.
Han peker på at det er idéen med uførereformen som er på trappene, der man kan kombinere uføretrygd med arbeid.
Høyt kostnadsnivå
Det tredje Stoltenberg er svært bekymret for, er det høye, norske kostnadsnivået.
- Vi har en todeling av norsk økonomi, der det går bra i oljerelatert industri, og mens eksportrettede virksomheter sliter. VI har et høyt kostnadsnivå, som er 60 prosent høyere enn hos våre handelspartnere, sier han.
Han understrerker at det er svært krevende å holde høy sysselsetting og lav ledighetet, med dette premisset i bunn.
Kan ikke være billigst
- Vi greier det fordi vi har lykkes med for eksempel produktivitet. Vi kan ikke være billigst, men vi kan være best, sier han.
Stoltenberg menrt at når det går bra i Norge, så skyldes det at vi i Norge er gode til å skape, og gode til å dele.
- Skal det gå bra med Norge må vi være et land som er gode på to ting samtidig, sier han.
Les også: - Det er ikke mulig
- Det siste næringslivet trenger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.