Høy fart i norsk økonomi betyr flere dødsfall og dårligere helse, viser forskning fra Statistisk sentralbyrå.
– Det kan fremstå som et paradoks, og forskere hever øyenbrynene over disse resultatene, men vi finner det samme i en rekke land, sier Kjetil Telle, forskningsleder i Statistisk sentralbyrå (SSB) til Aftenposten.
Økonomiske nedgangstider og voksende arbeidsledighet følges gjerne av nyheter om selvmordsbølger og dårligere helse. Men i realiteten bør du være mer bekymret når tidene er gode, viser forskning fra Norge, USA og en rekke andre land.
Flere trafikkulykker, mindre trening, dårligere diett, økt alkoholkonsum og økt hyppighet av hjerte- og karsykdommer som følge av stress, er med på å sende dødeligheten opp.
– Når økonomien koker og arbeidsledigheten er lav, kan det hende folk jobber mer på bekostning av fritid og trening. Man tar kanskje heller en kjapp burger enn å bruke tid på å lage sunn mat. Da blir helsen i befolkningen dårligere og dødeligheten øker, sier Telle.
Sammenhengen mellom oppgangstider og dødelighet er særlig sterk for menn mellom 18 og 24 år. Hvorfor det er slik, er ikke forskerne sikre på.
– Man kan se for seg at denne gruppen i større grad påvirkes av gode tider. Mange får seg en jobb og mye mer penger, og det påvirker risikoatferden. De kan kjøpe seg en fet bil eller en rask motorsykkel og kan drikke litt ekstra i helgene, sier Telle.
Les også:
Flere finregner på promillen på vestkanten før de kjører bil
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.