- Kartverket foretar nesten 1,5 millioner registreringer hvert år. Det betyr at de sitter med 16 millioner papirark. I dag går det hver eneste dag lastebillass med 5000 dokumenter til Hønefoss og til avdelingskontoret på Ullensvang.
Slik beskriver kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) det han mener er et kroneksempel på hvor gammeldags - og kostbart - norsk byråkrati kan være. Mandag holdt han foredrag på arbeidsgiverorganisasjonen Spekters årskonferanse i Oslo.
Der lovet han forbedring, og i 2014 starter gjennomføringen av digitalisering av både tinglysning og Husbankes bostøtteordning.
- Dette er byråkratisering i praksis som innebærer at innbyggerne får raskere og bedre tjenester, og at medarbeiderne kan bruke tiden på viktigere oppgaver, sa Sanner på Spekter-konferansen.
- En viktig rolle
Tema på konferansen, som er lagt til Hotel Scandic Fornebu i Oslo, er «veier til verdiskapning og velferd». Arbeidsgiverforeningen oppgir i sitt program at de ønsker å utfordre forventinger til landets fremtidige velferd samt å tydeliggjøre prioriteringer og foreslå endringer.
Overfor DN.no understreker Sanner at moderniseringen av offentlig sektor er et viktig bidrag til dette arbeidet.
- For å øke verdiskapingen må vi gjøre flere ting. Det handler også om både investeringer i samferdsel og satsning på kunnskap og innovasjon, men jeg mener også at offentlig sektor spiller en viktig rolle i økt verdiskaping, sier Sanner.
- Når offentlig sektor virker, virker også samfunnet rundt. Når bedriftene kan få mer tid på å skape verdier, enn å bruke tid på rapportering, blir det også verdiskaping, sier han.
- Et konkurransefortrinn
Ministeren legger til at offentlig sektor ikke minst i selv bidrar til direkte verdiskapning.
- Ja, definitivt og det er også poenget mitt. At offentlig sektor ikke bare er en utgiftspost, men at et konkurransefortrinn. Vi ser at mange bedrifter etablerer seg dit man finner arbeidskraft. Arbeidskraften flytter dit hvor den finner gode tjenester. Før var det slik at man reiser dit hvor det var arbeid - etter bedriftene. Nå reiser bedriftene gjerne etter arbeidskraften, sier Sanner.
Han viser til at det fremover vil være de mange små grep, «fjerningen av tidstyvene», som vil bli viktige fremover - og ikke nødvendigvis store og omfattende reformer.
- Jeg har startet et viktig arbeid med digitaliseringen. Du vil se forbedringer allerede til neste år.
- Solid innsats
Spekter fikk i forkant av konferansen gjennomført en undersøkelse som viser at nordmenn er lite villige til å jobbe mer og lenger. Dette til tross for at de fleste mener det er svært viktig å opprettholde velferdstilbudene.
Ifølge undersøkelsen, som er gjennomført av Opinion Perduco, ønsker bare 38 prosent av dem med grunnskole ønsker å enten stå lenger i arbeid, eller øke stillingsprosenten, for å bidra til å opprettholde dagens velferdstilbud.
- Jeg er ikke enig at folk er bortskjemt. De aller fleste gjør en solid innsats, svarte Sanner, da pressen ba om hans mening om undersøkelsen.
Sanner måtte for øvrig forlate konferansen etter sitt innlegg, da han skulle i møte med tre vestfoldskommuner, Tjøme, Nøtterøy og Tønsberg, angående samtaler pom kommunesammenslåing.
Les mer:
Kutter prognosen i to: 5 grunner til at veksten bremser i 2014 og 2015
Venter svakere vekst i Norge
Oljeboom hindrer norsk bråstans
- Det er et viktig skifte
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.