– Det vi ser, er en av de mest dramatiske statsfinansielle utfordringene på lang tid, sier Johnsen (Ap) på telefon til NTB fra Paris.
Johnsen deltok torsdag på ministerrådsmøtet i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).
– Europa står framfor ganske krevende oppgaver. Men både viljen og evnen euroområdet viser, gir tillit til at dette er noe de kommer til å klare, selv om det kommer til å bli vanskelig og ta litt tid, sier Johnsen.
Lønnskutt i Spania
Samme dag vedtok Spanias folkevalgte en pakke med sparetiltak for å redusere budsjettunderskuddet. Pakken, som omfatter tiltak verdt 119 milliarder kroner, gikk igjennom med bare én stemmes overvekt, og til protester fra både opposisjonen og de fagorganiserte. Den omfatter lønnskutt for offentlig ansatte, nedjustering av offentlige investeringer og kutt i velferdsordninger.
Spania føyer seg inn i rekken av land som har måttet ta grep for å redusere de offentlige utgiftene.
Hellas, som har måttet få krisehjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) for å klare sin gjeldsbyrde, har vedtatt store kutt, trass voldsomme protester i gatene.
Også Italia, Portugal og Danmark har lagt fram spareplaner, mens den nye regjeringen i Storbritannia, som også har en svært høy statsgjeld, legger fram sitt krisebudsjett i juni.
Kina avviser eurofrykt
Bekymringen for at gjeldskrisen i Hellas skal spre seg til flere av landene i eurosamarbeidet, har skapt uro omkring den europeiske fellesvalutaen. Euroen har svekket seg med 8 prosent målt mot dollaren denne måneden.
Onsdag meldte avisen Financial Times at Kina vurderte sine investeringer i europeiske obligasjoner, noe som skapte uro på børsene. Torsdag understreket den kinesiske sentralbanken at landet fortsatt vil investere i europeiske obligasjoner.
USAs finansminister Timothy Geithner, som er på besøk i Europa, ber de europeiske landene handle raskt for å roe markedene, melder nyhetsbyrået Reuters.
– Jeg ser en sterk politisk vilje for å få det til. Jeg mener Europa må sette i verk tiltakene de har lagt fram, sa Geithner, og viser til kjempefondet som EU og IMF har opprettet for å stabilisere euroen.
– Europa berører Norge
OECD la onsdag fram prognoser som viste tegn til bedring i verdensøkonomien, med en vekst på 4,6 prosent for i år og 4,5 prosent neste år. Det er framvoksende økonomier, som Kina og India, som driver denne veksten, mens Europa er en kilde til bekymring.
– Og det som er viktig å melde, er at Norge ikke er uberørt av det som skjer i Europa, understreker Johnsen.
OECD ber om at Norge strammer inn på bruken av oljepenger, samtidig som organisasjonen mener at rentenivået må opp.
Johnsen legger vekt på å føre en stram finanspolitikk.
– Renta i euroområdet kommer til å være lav i lang tid. Det er viktig at vi ikke innretter politikken slik at det etableres et særnorsk rentenivå som er betydelig over det europeiske, for det vil ramme konkurranseutsatt industri, sier han.
Kritiserer rolige finansfolk
Johnsen støtter også utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), som i Dagens Næringsliv kritiserer norske finansfolk for å undervurdere krisen. Kritikken rammer blant annet Rune Bjerke, sjefen for Norges største bank DnB Nor, som har uttalt at situasjonen nå er mye mindre alvorlig enn finanskrisen i 2008 og 2009.
– Hvis en ser på finansnæringen isolert sett, kan en si at politikerne har fått den på relativt tørt land gjennom kraftige tiltak. Men når en ser utfordringene i Europa blir det helt feil å avblåse krisen. Det er stor usikkerhet i markedet, mener Johnsen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.