Fredag formiddag kom Finansdepartementets forskrift om ekstra kapitalreserver for norske banker, den såkalte motsykliske kapitalbufferen.
Bufferen, som kommer på toppen av de ordinære kapitalkravene, skal gjøre bankene mer motstandsdyktige mot tap og hindre at de reduserer sine utlån for mye i en alvorlig lavkonjunktur. Bufferen skal variere med konjunkturene slik at den skrus på i gode tider og skrus av i dårlige tider.
Det er departementet som som bestemmer nivået, mens Norges Bank skal utarbeide beslutningsgrunnlaget og fire ganger i året gi råd om dette.
Tidligere i prosessen har det kommet frem at Finansdepartementet har ønsket å holde Norges Banks råd hemmelig inntil departementet har fattet sin beslutning. Det har ført til offentlig debatt, der blant annet Norges Bank selv har tatt til orde for å kunne offentliggjøre sitt råd underveis.
I dagens melding fra Finansdepartementet kommer det imidlertid frem at finansminister Sigbjørn Johnsen trosser sentralbanksjef Øystein Olsens råd, og står ved hemmeligholdelsen:
«Rådet og beslutningen kan påvirke aksjekurser og andre markedspriser. Derfor offentliggjøres Norges Banks råd samtidig med at departementet legger fram sin beslutning», skriver departementet.
Les også: Hemmelig råd
Gjør det vanskelig å gi åpent råd
Dagens Næringsliv har tidligere skrevet på lederplass at et slikt hemmelighold harmonerer dårlig med Norges Bank viktigste oppgave som sentralbank, å fastsette styringsrenten. Dersom sentralbanksjef Øystein Olsen ikke kan være åpen om hvilket råd han har gitt om kapitalbufferen, kan han heller ikke være åpen om hvorfor han gjør som han gjør med styringsrenten.
«Sentralbanksjefer må selvsagt alltid passe på det de sier, men de bør ikke være tvunget til å fortelle usannheter», skrev DN i midten av august.
Også DNs rentepanel har advart mot at Norges Banks råd om størrelsen på bufferen skal være hemmelig inntil Finansdepartementet har bestemt seg for om rådet skal følges eller ikke:
- Det kan være politisk upopulært å øke kapitalbufferen, og det taler for at Norges Banks råd bør være offentlig, sa professor Steinar Holden til DN i midten av september.
- Kapitalbuffer er dyrt for bankene. Det gir incentiver til lobby- og påvirkningsaktivitet. Norges Bank, som en uavhengig sentralbank, er mindre påvirket av slik aktivitet enn politiske organer. Norges Bank bør derfor sette agendaen for beslutningen, sa professor Ragnar Torvik.
Norges Bank kommenterer den ferske beslutningen fra Finansdepartementet slik:
«Norges Bank tar til etterretning at Finansdepartementet ønsker rådet fra Norges Bank skal være unntattt offentlighet frem til departementet offentliggjør sin beslutning».
<b>Rogalandskommuner har tapt 256 millioner på oljeaksjer</b>
<b>Berge Gerdt Larsen dømt til fem års fengsel</b>
<b>Så sprek bør du være i din alder</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.