Statens pensjonsfond Utland (SPU), ofte kalt Oljefondet, har fått kritikk fra flere hold for sin aktive forvaltning. Nå har kritikerne fått et visst gjennomslag hos finansminister Sigbjørn Johnsen.
Johnsen legger i alle fall opp til at Yngve Slyngstad og hans medarbeidere må ligge enda tettere på referanseindeksen enn det tilfellet har vært så langt.
- Samlet sett mindre rom
- Den brede gjennomgangen vi nå har hatt taler for et fortsatt moderat innslag av aktiv forvaltning i Statens pensjonsfond utland. Jeg legger samtidig opp til endringer som samlet sett vil gi mindre rom for aktiv forvaltning i fondet, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.
Den viktigste endringen regjeringen innfører gjelder hvor mye avkastningsavvik som tillates mellom faktisk portefølje og referanseindeksen. Rammen, som fra før av var svært stram, begrenses nå enda mer.
Fra å ha hatt en øvre grense på 1,5 prosent i såkalt relativ volatilitet, et mål for hvor mye avkastningsforskjellen mellom faktisk portefølje og referanseindeksen forventes å variere, er grensen nå på én prosent.
Svært strengt
De fleste norske fondsforvaltere har mandater som ligger langt over denne grensen. Også Statens pensjonsfond- Norge, også kalt Folketrygdfondet, ligger over med en risikoramme på tre prosent.
- Det tas samtidig høyde for at rammen kan overskrides i helt spesielle situasjoner, ifølge Finansdepartementet.
Det legges opp til en meravkastning som følge av aktiv forvaltning på 0,25 prosentpoeng på lang sikt.
- Det er krevende å drive med aktiv forvaltning, men en liten meravkastning over tid gir store beløp, sier Johnsen.
Tillater avvik i «helt spesielle situasjoner»
Får ikke belåne porteføljen
I tillegg avskjæres Norges Bank fra å belåne porteføljen med sikte på å øke fondets risikoeksponering.
- En slik begrensning vil utelukke noen av de strategiene som tidligere har vært benyttet i den aktive forvaltningen av renteporteføljen, ifølge departementet.
Departementet vil pålegge banken å sette supplerende risikorammer som vil bidra til å begrense avvik fra indeksen som erf#229smessig ikke fanges så godt opp gjennom forventet relativ volatilitet.
Banken vil også bli pålagt å måle og rapportere om fondets eksponering mot ulike risikofaktorer.
Les også: Oljefondets milliardhevn
DN.no kommer med mer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.