– Det er svært variabelt hvor lenge disse utbruddene varer. Alt fra noen dager til over et år. Etter utbruddets intensitet å dømme kan det se ut til å bli langvarig, sier geofysikeren Magnus Tumi Gudmundsson.

Ifølge Thorsteinn Jonsson ved Islands meteorologiske institutt varte et utbrudd for om lag hundre år siden i et helt år. Det kan skje igjen, advarer han.

– Men utbruddet kan også ebbe ut om to–tre uker, slik noen andre lignende utbrudd har gjort, sier han.

Islandske eksperter gjør nå analyser av asken for å få en idé om hvor langvarig utbruddet kan bli.

Kraftig utbrudd

Vulkanen under Eyjafjallajökull har hatt i alt fem utbrudd siden mennesker slo seg ned på Island på 800-tallet.

Vulkanen hadde vært rolig siden 1823 da den våknet til live igjen for om lag tre uker siden. Det første utbruddet var ufarlig, men det andre utbruddet natt til onsdag var langt kraftigere, sier Gudmundsson.

Ifølge ham er det ikke kommet lava ut av vulkanen ettersom krateret fortsatt er dekket av is og vann. Vulkanen spyr derimot ut store mengder aske.

– Når vann og magma blander seg, blir det eksplosivt, og det er derfor vi får all denne asken, sier Gudmundsson.

Samtidig har store ismengder smeltet som følge av vulkanutbruddet, men flomvannet skal nå være på vei tilbake.

Trafikkforstyrrelser

Flere tusen hektar av land på Island er dekket med tykk aske etter utbruddet, og ifølge politiet har asken ført til at sikten er redusert til 50–100 meter i de verst rammede områdene på øya.

Den reduserte sikten førte til store forstyrrelser i veitrafikken på Island, og folk ble bedt om å gå med munnbind for å unngå å puste inn aske.

Vulkanasken har også ført til store forstyrrelser i flytrafikken i Nord-Europa, og disse problemene vil vare i minst 48 timer, mener Jonsson.

– I løpet av helgen vil vinden snu og komme fra nord, slik at askeskyene havner lenger sør. Da blir det trolig bedre i Skandinavia, men problemene kan vedvare i Storbritannia og Irland lørdag og søndag, sier han.

Ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) medfører asken trolig ingen helsefare for folk på kontinentet.

Forurensning

De farligste gassene som slynges ut i atmosfæren i vulkanutbrudd, er svoveldioksid, karbondioksid og hydrogenfluorid.

Høye konsentrasjoner av svoveldioksid kan føre til lungelidelser, sur nedbør, lavere overflatetemperaturer og fortynning av ozonlaget. Karbondioksid kan på sin side legge seg i lavtliggende områder og samle seg i jordsmonnet.

I nærheten av utbruddet kan store askemengder føre til at bygninger raser sammen, og askepartikler kan føre til hoste, såre øyne og irritert hud.

Stoffer fra asken kan også forurense drikkevannet.

Vulkanutbruddet på Island er derimot ikke stort nok til å ha noen global effekt på klimaet, mener klimaforskere. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.